SEGRE

SALUT ALERTA

Mor una dona als EUA a causa d’un bacteri invencible

|

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Centre de Control de Malalties d’Atlanta (CDC) va publicar dijous al seu informe setmanal sobre morbiditat i mortalitat el cas d’una dona morta a Reno (Nevada) el setembre del 2016 les anàlisis de la qual havien detectat que tenia una infecció per un bacteri “resistent a tots els antibiòtics coneguts”.

La dona havia residit a l’Índia durant dos anys, en els quals havia ingressat diverses vegades en hospitals. De fet, el bacteri causant de l’ingrés i posterior mort és una Klebsiella pneumoniae caracteritzada per tenir la mutació Nova Delhi dins del grup dels bacteris resistents a les carbapenemes, que és l’última família d’antibiòtics. En total, segons l’informe, es van assajar en la dona vint-i-sis fàrmacs, sense aconseguir aturar la infecció. Normalment, aquests bacteris s’adquireixen en centres sanitaris i no es troben a l’entorn exterior, la qual cosa limita el seu impacte.

Tanmateix, l’anàlisi posterior mostra que el patogen encara no tenia resistència total a tots els medicaments, sinó només parcial en alguns casos. Això hauria permès algun tractament que hauria frenat la progressió de la malaltia, malgrat que no se sap si la dona hauria salvar finalment la vida. L’article explica que la pacient va ser aïllada quan es va saber que tenia una Klebsiella resistent a carbapenemes. El cas és un nou toc d’alerta perquè es prenguin mesures en el control dels bacteris i en l’ús dels antibiòtics. Els microorganismes adquireixen les resistències (totals o parcials) quan s’exposen al medicament, però no el temps suficient i amb la intensitat necessària perquè el fàrmac pugui eliminar totalment el patògen sense donar-li temps a canviar i adaptar-se.

Per això les autoritats sanitàries insisteixen tant en el fet que els tractaments amb antibiòtics s’han de completar encara que el malalt ja no experimenti els símptomes de la malaltia.

tracking