SEGRE

SALUT MUTILACIÓ GENITAL

Compromís de 150 famílies, cinc de Lleida, contra l'ablació

Originàries de països on aquesta pràctica és habitual i ja són quasi 700 des del 2012

Compromís de 150 famílies, cinc de Lleida, contra l'ablació

Compromís de 150 famílies, cinc de Lleida, contra l'ablacióEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Més de 150 famílies catalanes originàries de països on és habitual la mutilació genital femenina, cinc de les comarques lleidatanes, van firmar l’any passat, durant les consultes pediàtriques de les menors, un compromís de no-ablació amb l’objectiu de garantir la integritat física i psicològica de les menors. Segons el departament de Treball, Assumptes Socials i Famílies, es tracta d’una xifra superior a la d’anys anteriors, ja que entre el 2012 i el 2015 es van adherir a aquest protocol 515 famílies. Tanmateix, són poques ja que, malgrat que moltes de les que van arribar a Catalunya defensant aquesta pràctica ja l’han abandonat, encara queden famílies que continuen apostant-hi per diferents raons. Per això, la secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania coordina 65 taules locals per prevenir la mutilació genital femenina. També els Mossos d’Esquadra són fonamentals en la prevenció. El perill és més accentuat en nenes immigrants que arriben de països de l’Àfrica subsahariana com el Senegal, Gàmbia, Nigèria, Mali, Ghana i Guinea. Així, se’ls fa un seguiment policial i judicial quan hi ha famílies que han de viatjar als seus països d’origen i se sospita que les nenes poden patir aquesta mutilació. Gràcies a això, des del 2008 la policia autonòmica ha pogut evitar que divuit nenes lleidatanes siguin víctimes d’una mutilació genital.

En cas que hagin patit aquesta pràctica brutal, la salut pública catalana ofereix des del 2015 la reconstrucció del clítoris. Des d’aleshores, l’hospital Clínic ha realitzat onze operacions a joves d’entre 18 i 25 anys procedents de Barcelona, Mataró, Vic, Santa Coloma de Gramenet, l’Hospitalet, Terrassa i Pla de l’Estany. El 2016 van tenir catorze sol·licituds de visita per al programa, derivades des de diferents centres de salut i socials, de les quals es van visitar i en van operar amb èxit nou (tres de nascudes ja a Catalunya), afegint-se a les dos operades el 2015.

Lleida, la segona ciutat catalana amb més nenes en risc La xifra de nenes immigrants amb risc de patir una mutilació genital a Lleida ha augmentat un 40% en quatre anys, segons revela un estudi de la UAB i la Fundació Wassu. El Mapa de la Mutilació Genital Femenina a Espanya 2012 destaca que a Lleida viuen 878 menors de quinze anys procedents de països en els quals es porta a terme aquesta brutal mutilació. A la ciutat de Lleida resideixen 390 nenes en perill de patir aquesta pràctica, una xifra només superada a Catalunya per Salt. Ponent també registra un elevat nombre de nenes amb l’amenaça de la mutilació genital a Cervera, amb 76, i Guissona, amb 62. A Ponent resideixen més de 2.500 dones originàries de països com el Senegal, Gàmbia, Nigèria, Guinea, Ghana i altres on encara es practica la mutilació genital femenina.

tracking