SEGRE

CRISI MIGRATÒRIA JORNADES

Compromís amb els refugiats

La UdL ha reservat 40.000 euros per pagar-los matrícula, allotjament i manutenció || També insta la Paeria a unir-se a la xarxa de ciutats refugi

Gerard Canals, de Proactiva Open Arms, ahir a la UdL.

Gerard Canals, de Proactiva Open Arms, ahir a la UdL.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Universitat de Lleida ha reservat una partida de 40.000 euros per sufragar les despeses de matriculació, allotjament i manutenció de persones refugiades, mentre que participarà en el protocol que ja ultimen les universitats públiques catalanes per establir unes directrius comunes en acollida i accés a la universitat d’aquestes persones. Així ho va anunciar ahir la comissionada per als refugiats de la UdL, la professora en Dret Internacional Núria Camps, durant la inauguració de les jornades Welcome refugees: No one is illegal-Ningú és il·legal. Així mateix, l’Oficina de Desenvolupament i Cooperació de la UdL també ha creat una fitxa informativa per iniciar el protocol d’emergència a Lleida ciutat i ha demanat a la Paeria que sol·liciti l’adhesió a la xarxa de ciutats refugi.

“Nosaltres, els universitaris, fem els deures, però n’hi ha alguns que no els fan.” Així es va expressar Camps, que va criticar els governs dels diferents estats de la Unió Europea d’incomplir els compromisos d’asil adquirits, ja que Espanya només ha acollit poc més de 500 dels 17.337 refugiats que han d’arribar fins a setembre d’aquest any. Així mateix, va rebutjar el tractat de la UE amb Turquia i va acusar els estats de “falta de solidaritat”. Per la seua part, el rector de la UdL, Roberto Fernández, es va mostrar consternat per la crisi migratòria i va instar que les universitats siguin fòrum d’investigació, però també de “denúncia pública i agitació”.

“El rescat hauria de ser obligació dels estats i no dels voluntaris”? Més de 150 persones s’han matriculat a les jornades que se celebren fins avui al campus de Cappont. Un dels conferenciants d’ahir va ser Gerard Canals, coordinador d’operacions de Proactiva Open Arms, una ONG que va nàixer el setembre del 2015 davant de la crisi humanitària a les costes gregues. Canals va explicar el protocol de rescat de la seua organització a les costes líbies en el primer hivern que actuen a la zona. “El rescat dels refugiats hauria de ser una prioritat de les administracions i no de voluntaris com nosaltres”, va assenyalar.

tracking