SEGRE

DESIGUALTAT INFORMES

Les tasques domèstiques surten barates

Les dones catalanes cobrarien 2.759 € més a l’any si els homes dediquessin el mateix temps a la cura de la llar || La bretxa salarial segueix a l’alça i les lleidatanes cobren 3.000 € menys

La compra és una de les tasques més habituals de la majoria de les dones.

La compra és una de les tasques més habituals de la majoria de les dones.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les dones catalanes podrien obtenir uns ingressos salarials bruts un 25% superiors als actuals si hi hagués una distribució igualitària de les tasques domèstiques i de cures com en el treball remunerat, segons va revelar ahir un estudi de l’Observatori Dona, Empresa i Economia, la Cambra de Comerç de Barcelona i l’Institut Català de les Dones. L’informe conclou que el PIB català s’incrementaria un 23,4% si es tingués en compte el treball domèstic i de cures, que xifra en 50.321 milions, per la qual cosa el PIB augmentaria fins als 265.248 milions.

L’estudi assenyala que les dones contribueixen el doble que els homes al valor econòmic del treball domèstic i de cures, al dedicar-hi una mitjana de gairebé dos hores més al dia. Si hi hagués una distribució igualitària entre aquest treball i el remunerat, les dones podrien obtenir uns ingressos anuals bruts un 25% superiors als actuals, la qual cosa suposaria un benefici de 8.852 milions d’euros anuals, dels quals més de 496 milions correspondrien a les comarques de Ponent. O el que és el mateix, cada dona podria guanyar 2.759 euros més a l’any. Sobre aquesta qüestió, la directora d’anàlisi econòmica de la Cambra de Comerç de Barcelona, Carme Poveda, va assenyalar que de mitjana les dones suporten una càrrega de treball (remunerat i no remunerat) d’una hora més al dia que els homes, la qual cosa trenca la imatge que treballen menys.

Les dones arriben a cobrar fins un 42% menys que els homes a les franges salarials més baixes

En paral·lel, un altre informe elaborat per l’Observatori del Treball i Model Productiu de la Generalitat alerta que la bretxa salarial entre homes i dones no deixa de créixer a Catalunya i se situa en el 26% (dades del 2014). L’informe té en compte una estadística de l’INE que no desglossa dades per províncies. Per poder conèixer la bretxa salarial a Lleida, caldria comptar amb l’estadística de salaris de l’Agència Tributària, que assenyala que l’any 2015 les dones de les comarques de Ponent van guanyar prop de 3.000 euros menys a l’any que els homes, amb un salari mitjà anual de 15.703 euros, davant dels 18.673 dels assalariats masculins. Les dones lleidatanes cobren un 16% menys que els homes.

D’altra banda, un estudi de Justícia Alimentària Global alerta que les dones i les famílies amb menys ingressos pateixen amb més intensitat els efectes en la salut d’una mala alimentació, causa que està darrere d’una de cada cinc morts a Catalunya.

Fins d’aquí a 40 anys no hi haurà igualtat en les tasques de la llar L’informe sobre la dedicació a les tasques domèstiques assenyala que en els últims anys ha augmentat la dedicació dels homes a les tasques domèstiques i de cures, amb 23 minuts més en vuit any, encara que adverteix que per arribar a la igualtat es necessitaran quaranta anys. Una dedicació a la llar que, en el cas de les dones, es dobla al tenir fills. Per la seua banda, la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, va assenyalar ahir que l’Organització Internacional del Treball marca que l’educació i l’experiència són els dos factors que més determinen el salari d’un professional, per la qual cosa els sous femenins haurien de ser un 2% més alts que els masculins. Bassa també va assenyalar que es manté l’escassa presència de dones en llocs de lideratge i també va destacar la difícil conciliació.

tracking