SEGRE

NORMATIVA

Llum verda a la prohibició de tallar la cua als gossos

També es prohibeix l’extirpació de les ungles als gats

Un gos.

Llum verda a la prohibició de tallar la cua als gossosEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ple del Congrés ha ratificat aquest dijous per unanimitat el Conveni Europeu de Protecció Animal de 1987, que prohibeix, entre altres pràctiques, l’amputació de la cua dels gossos per motius estètics, de les cordes vocals o l’extirpació de les ungles als gats.

Els 344 diputats han donat suport amb 30 anys de retard a l’adhesió definitiva d’Espanya a l’esmentat Conveni, que estableix els principis bàsics per a la protecció dels animals, com limitar el seu ús en publicitat i espectacles o prohibir les amputacions per motius no curatius.

El Ple ha debatut aquesta ratificació i amb ella, la polèmica qüestió sobre la cua dels gossos.

Finalment, s’ha aprovat l’esmena presentada pel grup d’Unidos Podemos contra aquesta pràctica, davant l’excepció que havia inclòs el Govern en el text del Conveni per permetre l’amputació de la cua de les races de gossos de caça, i que comptava amb el suport del grup popular.

L’esmena en contra de l’amputació ha comptat amb el suport de 175 diputats (Unidos Podemos-En Comú Podem-En Marea, PSOE, ERC i part del grup mixt), davant 136 que han votat en contra (grup popular més 3 del grup mixt) i 37 abstencions (Ciutadans i PNB).

La reserva o excepció plantejada pel Govern a l’esmentat Conveni es referia en exclusiva als gossos de caça, que "es poden ferir per la seua impetuositat en no controlar el moviment de la seua cua", ha explicat en la seua defensa el diputat popular Bernabé Pérez.

La solució plantejada per l’Executiu garantia, segons la seua opinió, la integritat dels drets dels gossos, en obligar que la intervenció es realitzi només cadells i sota supervisió veterinària.

La polèmica al voltant d’aquesta qüestió va tenir el seu origen en el debat en Comissió del Conveni, ja que el passat 6 de març es va aprovar amb el suport de tots els grups, menys del PP, aquesta esmena el grup d’Unidos Podemos-En Comú Podem-En Marea contra l’excepció del Govern, és a dir que quedava ja prohibida l’amputació de la cua dels gossos.

Però dos dies després, en la mateixa Comissió, va tornar a debatre’s i es va admetre l’excepció per als gossos de caça que plantejaven el Govern a través d’una esmena pactada entre el PP, ERC i PNB, i que establien límits i garanties veterinàries per a aquesta pràctica.

Tanmateix, i davant de la polèmica creada, ERC va anunciar el 9 de març que retiraria el seu suport en el ple a aquesta excepció, tal com ha ocorregut avui.

En el debat en el ple, Pablo Iglesias, ha recordat que tallar la cua als gossos ja estava prohibit en moltes comunitats autònomes. "No és més bonic un gos per tallar-li les orelles i la cua, una societat del segle XXI ha de deixar enrere tradicions que no tenen cap sentit, els animals no són el complement estètic a la virilitat de ningú", ha afegit.

Així mateix, ha lamentat que Espanya "hagi tardat 30 anys a incorporar-se al sentit comú" (el Conveni data de 1987).

La representant del Grupo Socialista Zaida Cantera ha qualificat d’"excusa" la intenció del Govern i ha recordat que en països amb gran tradició caçadora "tenir la cua tallada és sinònim d’amos de baix estatus social".

I Guillermo Díaz, de Ciutadans, ha assenyalat que "els espanyols han estat millors i han anat per davant dels seus representants" i ha assegurat que "qui tortura és un perill per a la societat".

tracking