SEGRE

Alerten de la banalització de les dietes sense gluten en persones sanes

L’Agència de Salut Pública de Catalunya defensa la importància de detectar a temps la celiaquia per evitar problemes per a la salut

Una prestatgeria amb llaminadures sense gluten

Alerten de la banalització de les dietes sense gluten en persones sanesAmado Forrolla

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) ha defensat aquest dimarts la importància de detectar a temps la celiaquia per evitar problemes per a la salut. La subdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, ha explicat en roda de premsa que “el diagnòstic precoç de la celiaquia, -una patologia crònica que es presenta en individus genèticament predisposats-, és molt beneficiós no solament perquè millora la salut de les persones afectades sinó també per evitar-ne les complicacions associades”.

Coincidint el pròxim 16 de maig amb el Dia Internacional de la Celiaquia, Cabezas ha subratllat la importància de “corregir les xifres d'infradiagnòstic i visibilitzar la celiaquia” i ha ressaltat la importància de “no començar una dieta sense gluten si no hi ha un diagnòstic previ d’un professional”.

En aquest sentit, el Departament de Salut s'ha sumat a la campanya que engega l’Associació Celíacs de Catalunya “Les traces compten”, que posa l’accent en una dieta lliure de gluten pels celíacs i sense manipulació creuada. “L’únic tractament per la celiaquia és una estricta dieta sense gluten, lliure de traces”, ha indicat la presidenta de l’Associació Celíacs de Catalunya, Olga Cuesta, que ha subratllat també que “els celíacs han de consumir només productes en què l’etiquetatge indiqui “sense gluten”.

Cuesta també ha explicat que l'Associació de Celíacs ha registrat un augment del 600% d'incidències i reclamacions entre el 2017 i el 2017 en restaurants anunciats com a 'sense gluten' per no garantir suposadament l'elaboració i la manipulació d'aquests aliments, pel que contenien traces.

Per la seva part, la presidenta del Col·legi de Dietistes i Nutricionistes de Catalunya (CODINUCAT), Nancy Babio, ha destacat que pels que no tenen celiaquia seguir una dieta sense gluten és un “consell imprudent i del tot innecessari” ja que “el gluten només és perjudicial per a les persones celíaques”. En aquest sentit, Babio ha alertat de la banalització que provoca la moda de la dieta sense gluten en persones sanes perquè acaben consumint més sucres, grasses i sal

LA CELIAQUIA La celiaquia es presenta per predisposició genètica i suposa una intolerància permanent al gluten del blat, el sègol, l'ordi, la civada, l'espelta, el kamut i el triticale. S’estima que aquesta patologia afecta globalment una de cada 266 persones. Les dades obtingudes en un estudi epidemiològic elaborat a Catalunya mostren que la prevalença de celiaquia és d’1 de cada 204 persones, cinc vegades més freqüent en infants que en adults i amb una proporció doble de dones afectades que homes. La millor estratègia per augmentar la detecció de la malaltia és la cerca activa de casos en pacients amb símptomes, signes o grups de risc de celiaquia. Per aquest motiu, el Departament de Salut va elaborar un Document de consens sobre el diagnòstic i seguiment de la malaltia celíaca a Catalunya (versió extensa i versió abreujada) en col·laboració amb la Societat Catalana de Pediatria, la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària i la Societat Catalana de Digestologia, impulsat per l’Associació Celíacs de Catalunya i coordinat des de l'ASPCAT. Aquest document informa els professionals sanitaris sobre les manifestacions clíniques de la celiaquia, els grups de risc, l'algorisme de diagnosi i sobre les proves a realitzar des de l'atenció primària en cas de sospita i la derivació, si escau, al gastroenteròleg pediàtric o d'adults per tal que confirmi la diagnosi.

tracking