SEGRE

POBLACIÓ ESPERANÇA DE VIDA

Lleida, terra de centenaris

El nombre de lleidatans amb 100 anys o més s’ha multiplicat per sis en els últims 19 anys || Aquesta longevitat, impulsada per un canvi d’hàbits més saludables, és més alta entre les dones

Lleida, terra de centenaris

Lleida, terra de centenarisSEGRE TÀRREGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El secret d’una llarga vida sembla que és simple i cada vegada més compartit pels lleidatans. Així ho demostren les dades de població de l’Institut Nacional d’Estadística, en els quals s’evidencia que el nombre de centenaris a les comarques de Ponent s’ha multiplicat per sis en els últims 15 anys. A 1 de gener del 2017, la província comptava amb un total de 164 veïns que tenien 100 anys o més, davant dels 29 que hi havia el 1998, quan es va iniciar la sèrie històrica. Una xifra rècord que ha augmentat amb el pas del temps i que els experts atribueixen a un canvi en l’estil de vida dels ciutadans, amb hàbits i alimentació més saludables, així com a l’augment de l’esperança de vida. Un canvi radical experimentat a partir de la segona meitat del segle XX i que es basa també en la reducció de les malalties cròniques lligades a l’edat.

Aquesta longevitat és més comuna entre les dones de Ponent, ja que més del 80% dels centenaris que encara viuen són dones. Per gèneres, l’últim padró continu situava 132 dones centenàries per tan sols 32 homes. De fet, entre la població masculina les xifres de longevitat no han variat gaire en l’última dècada, ja que al principi de la sèrie històrica, el 1998, es van comptabilitzar 10 centenaris a Ponent i ara són 32, mentre que entre les dones s’han multiplicat per set, al passar de 19 a l’any 1998 a les 132 centenàries actuals.

El 2015, Lleida va registrar menys de 4.000 naixements, la xifra més baixa dels últims 11 anys

Un estudi alertava recentment que Lleida té la taxa d’envelliment més elevada de Catalunya després de l’augment de les persones de més edat, mentre cauen els naixements. El 2015, últim any amb dades disponibles, les comarques lleidatanes van registrar 3.985 naixements, la xifra més baixa en 11 anys. Una situació que fa que alguns col·lectius demanin mesures que incentivin la natalitat, com ara la conciliació.

Tampoc va amagar la seua devoció per la verge de Montalbà. I és que cada any, menys un, ha assistit a la festa que es dedica a l’ermita dimarts després de dilluns de Pasqua. De fet, la seua devoció va fer que la celebració del seu centenari coincidís amb la festa, de manera que va rebre un emotiu homenatge al costat de la verge de Montalbà.

tracking