SEGRE

SALUT SOLIDARITAT

Més donants de medul·la

Es tripliquen en els primers 4 mesos del 2017 al Banc de Sang i de Teixits de Lleida, passant de 40 a 138 || El 80% de les donacions no requereixen punció

Quim Reverter, d’Esterri d’Àneu, amb la seua dona i els dos fills, Pau i Maria.

Quim Reverter, d’Esterri d’Àneu, amb la seua dona i els dos fills, Pau i Maria.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Banc de Sang i de Teixits de Lleida ha registrat en els quatre primers mesos d’aquest 2017 un rècord de nous donants de medul·la òssia, amb un total de 138. Durant el mateix període de l’any passat se’n van comptabilitzar 40, la qual cosa representa un 245% més. Juan Manuel Sánchez, director del Banc de Sang, va atribuir aquest espectacular augment als últims casos mediàtics de persones que han patit leucèmia i que han encomanat de missatges i solidaritat els mitjans de comunicació i les xarxes socials. Entre els casos més mediàtics, es troba el de Pablo Ráez, un jove de Marbella que va morir el febrer passat però que la seua campanya va aconseguir augmentar significativament les donacions.

A Lleida, un veí d’Esterri d’Àneu va fer una crida la setmana passada a la recerca d’un donant. Segons va explicar Sánchez, en cas d’inscriure’s al registre de donants, existeix només una possibilitat entre 10.000 de rebre una trucada per fer la donació. “Aquesta tendència a l’alça contribueix a augmentar les possibilitats dels pacients de trobar una medul·la compatible, ja que són molt baixes”, va afirmar.

A més, només un de cada quatre malalts la troba entre la seua família. La resta, depèn de la solidaritat dels ciutadans. També de tot el món, ja que el Registre Espanyol de Donants de Medul·la Òssia (Redmo) està interconnectat amb la xarxa internacional de registres i pot accedir a més de 22 milions de donants. Sánchez va explicar que en el 80% de les donacions de medul·la el procediment es fa a través d’una extracció de sang perifèrica, de la qual s’extreuen les cèl·lules progenitores per al receptor. Només en el 20% restant és necessària una punció de la medul·la.

Un veí d’Esterri d’Àneu amb leucèmia necessita un donant Quim Reverter, un veí d’Esterri d’Àneu a qui el gener passat li van diagnosticar una leucèmia, va fer una crida la setmana passada per augmentar els donants. “L’únic que pot salvar-me la vida és un trasplantament de medul·la”, va afirmar. Com més donants, més probabilitats existeixen de trobar-ne un de compatible. “Demano la col·laboració de la gent, perquè és un gest senzill que pot salvar vides”, va afegir. A UGT, sindicat al qual està afiliat, ja ha començat una campanya.

La xarxa reacciona

Els usuaris de les xarxes socials es van fer ressò de la notícia i van voler donar-hi suport compartint el cas de Quim Reverter a través de les seves amistats. Així, entre Facebook i Twitter es va arribar a compartir la mateixa publicació de SEGRE prop de 1.000 vegades, fent que el missatge arribés a desenes de milers d'usuaris, que van reaccionar donant mostres de suport i assegurant que anirien a fer-se les proves per donar medul·la.

Publicació compartida a Twitter

Publicació compartida a Facebook

Registre de donants de medul·la

tracking