SEGRE

TELECOMUNICACIONS

Des d'avui trucar per mòbil dins la UE ja no té recàrrec

El final del ‘roaming’ s’aplica també als missatges i la navegació || La Comissió vigilarà que les tarifes no pugin

Movil

MovilEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Avui dijous entra en vigor a tota la Unió Europea (UE) la nova legislació que elimina els sobrecostos per utilitzar el mòbil en itinerància (roaming) fora del país d’origen de l’usuari, mentre Brussel·les vigila qualsevol possible augment de les tarifes nacionals.

Així, tant trucar com navegar o enviar missatges costarà a un client espanyol el mateix a Sevilla que a Hèlsinki. Segons fonts comunitàries, l’aplicació de la llei es du a terme de forma “relativament assossegada” en els Vint-i-vuit i el panorama general és “força positiu”, si bé van reconèixer que seguiran en contacte amb les autoritats reguladores nacionals a partir d’avui dijous per conèixer el desenvolupament de la implementació de la mesura.

Les tarifes a l’engròs que cobraran unes companyies a les altres van quedar fixades en 0,032 euros per minut per a les trucades i 0,01 per als SMS. En dades, la reducció serà progressiva: 7,7 euros per gigabyte a partir del 15 de juny; 6 euros a partir de l’1 de gener del 2018; 4,5 euros el 2019; 3,5 euros el 2020; 3 euros el 2021 i 2,5 euros l’any 2022.

En el cas espanyol, la Comissió no ha detectat cap increment dels preus relacionat amb l’eliminació dels sobrecostos per itinerància. Sí que han tingut lloc moviments a l’alça a Dinamarca, Letònia i, fora dels Vinti- vuit, a Noruega. Tampoc no s’han detectat alces de tarifes en països tercers com és el cas de Suïssa.

Les claus

  • Sense recàrrecs. A partir d’avui dijous es pot trucar, enviar un missatge o navegar al mateix preu des de dins de qualsevol dels 28 estats de la UE. Aviat s’hi afegiran Islàndia, Noruega i Liechtenstein.
  • Tarifes a l’engròs. Les operadores cobraran 0,032 euros per minut per a les trucades; 0,01 euros pels SMS; i 7,7 euros per gigabyte per navegar, encara que aquesta xifra anirà baixant amb el temps. La Comissió Europea vetllarà perquè les companyies no apugin tarifes per compensar. 
tracking