SEGRE

MÚSICA

El jutge xifra en 100 milions el frau dels drets d'autor de l'SGAE

L’organització va celebrar ahir l’assemblea general.

L’organització va celebrar ahir l’assemblea general.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El frau relacionat amb l’SGAE en el cobrament de drets d’autor de peces musicals emeses en televisió en una pràctica coneguda com la Roda podria ascendir “almenys” a 100 milions d’euros en un període investigat de cinc anys (del 2006 al 2011), segons el jutge que investiga el cas.

El magistrat de lAudiència Nacional Ismael Moreno plasma aquesta xifra en les interlocutòries amb les quals va enviar aquest dijous presó eludible sota una fiança de 100.000 euros tres socis de l’SGAE: Rafael Tena, germà del cantant mort Manolo Tena, Manuel Carrasco i Fernando Bermúdez.

A més a més, el Comitè de Direcció de Canal Sur Radio y Televisión va decidir, arran de l’assumpte d’un possible frau en l’SGAE, obrir un expedient laboral informatiu per conèixer la gestió realitzada pel treballador responsable de l’editora musical.

En l’‘operació la Roda’ es van detenir dimarts passat 18 persones en relació amb aquest cas

En l’escrit, el jutge destaca que el frau (dimarts passat es van detenir 18 persones en relació amb aquest cas) consistia en el registre fraudulent d’obres originals “com si d’obres noves es tractés, sense cap variació de l’autèntica i original en la major part dels casos,” que a més realitzaven en moltes ocasions persones “amb com a mínim dubtosos coneixements musicals”.

Després, aquests temes (que van des de peces de Mozart fins al Pobre de mí) s’emetien “en connivència amb treballadors de productores de televisió, mitjançant l’abonament de comissions perquè el repertori es difongui en hores nocturnes amb preferència a aquestes obres”.

Les cadenes pagaven pels drets d’emissió d’aquestes peces i els diners no anaven als autors reals. D’altra banda, el director general de Radio Televisión Madrid (RTVM), José Pablo López, va ordenar aquest dijous la suspensió immediata i cautelar de tots els programes musicals que s’emeten a Telemadrid i laOtra a la franja nocturna, va informar la cadena en un comunicat.

D’altra banda, el cantautor i membre de la junta directiva de l’SGAE Antonio Ipiña Tontxu, va assegurar aquest dijous que les pràctiques conegudes com la Roda “donen de menjar a molts autors espanyols” i les va defensar al recordar que “en el 99% dels casos són puntualment lícites”, va dir.

La societat va ingressar el 2016 239,68 milions La Societat General d’Autors i Editors (SGAE) va ingressar el 2016 un total de 239,68 milions d’euros, xifra que suposa un 2,9 per cent menys que a l’exercici anterior (246,88 milions d’euros l’any 2015). L’organització va aprovar aquest dijous els comptes del 2016 i l’informe de gestió de la junta directiva en una sessió en la qual el seu president, José Miguel Fernández Sastrón, va subratllar que seran “absolutament rigorosos” en l’esclariment del frau en els drets d’autor denominat la Roda de les televisions, i molt rigorosos a l’hora de col·laborar amb la justícia, va apuntar el president.

tracking