SEGRE

ENTITATS

Premis Aspid a la normalització

L’associació de discapacitats reconeix l’exalcalde Siurana, Ferrocarrils de la Generalitat, el periodista Josep M. Soro i Travel Experience || En un acte a la Seu Vella amb la consellera Munté

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Seu Vella va acollir aquest dijous la vintena edició dels Premis Aspid, que reconeixen el treball d’integració de les persones amb discapacitat. La presidenta de l’entitat, Bibiana Bendicho, va parlar de “consolidació” d’un acte que vol reconèixer la “normalització” del col·lectiu i anar un pas més enllà per “transformar la societat”.

Aquest any, Aspid va distingir l’exalcalde de Lleida, Antoni Siurana –premi Aspid a la Solidaritat–, pel seu treball al capdavant de l’ajuntament durant 24 anys. Siurana va agrair el reconeixement i va recordar el que va ser el seu regidor Candi Villafañe i la seua tasca a favor dels drets del col·lectiu de persones amb discapacitat. Ferrocarrils de la Generalitat es va emportar el Premi Aspid a la Innovació, per la seua inversió en la línia Lleida-la Pobla.

El seu president, Enric Ticó, va destacar l’“obsessió” de FGC per oferir un transport per a tothom i va afirmar que el 100% de les seues estacions ja estan adaptades. El periodista lleidatà Josep Maria Soro es va emportar el Premi Aspid a la Comunicació per la seua col·laboració altruista des de fa tres anys amb una televisió online, TEBVist, feta per persones amb discapacitat intel·lectual. “Amb aquest projecte, els donem veu i emetem entrevistes i reportatges amb la seua mirada, amb les seues paraules, sense discursos paternalistes”, va explicar.

Finalment, el Premi Aspid a l’Empresa va ser per a l’agència andorrana Travel Experience, que ofereix viatges per a persones amb discapacitat. “El 80% dels nostres clients són primers viatgers, perquè ho tenen molt difícil. Nosaltres els proporcionem propostes adaptades a Europa, l’Argentina, Costa Rica i fins safaris a l’Àfrica”, va explicar el seu director, Rodrigo Moreno.

L’acte va comptar amb la presència de la consellera de Presidència, Neus Munté, que va destacar la voluntat del Govern per col·laborar amb entitats com Aspid, “tot un referent”.

Els premiats

  • Josep Maria Soro.

Premi Aspid a la Comunicació.

Periodista de TV3 i del Canal 3/24, Soro col·labora altruistament amb el projecte TEBVist, una televisió online que emet reportatges i entrevistes fets per persones amb discapacitat intel·lectual. Soro forma un equip de trenta persones.

  • Antoni Siurana.

    Premi Aspid a la Solidaritat.

    Premi a l’exalcalde de Lleida per la seua trajectòria al capdavant de l’ajuntament durant 24 anys i la promoció de l’accessibilitat. Durant el seu mandat, Lleida va ser la primera ciutat de Catalunya a tenir un pla d’accessibilitat local.

  • FGC. 

    Premi Aspid a la Innovació.

    Ferrocarrils de la Generalitat va rebre un premi pel disseny i la gestió de la línia de ferrocarril de Lleida-la Pobla, per la inversió en accessibilitat a totes les estacions de la línia i als combois que hi circulen.

  • Travel Experience.

    Premi Aspid a l’Empresa.

    Travel Experience és una agència andorrana especialitzada en l’organització de viatges per a persones amb discapacitat. Cerca per als seus clients hotels adaptats, rutes accessibles i ofereix assistència en aeroports i estacions.

  • Dansa i teatre sobre una cadira de rodes Els dos-cents assistents a l’acte d’entrega dels premis Aspid aquest dijous a la Seu Vella van poder disfrutar d’un espectacle de dansa i teatre a càrrec de María José Moya, una lleidatana sòcia d’Aspid amb discapacitat física. Moya va ballar i va gesticular sobre la seua cadira de rodes i va representar les dificultats amb què sovint es troba el col·lectiu de persones amb discapacitat en la seua lluita diària per aconseguir una vida autònoma. Representants de tot el teixit social lleidatà van assistir a l’acte.

    Foto de grup amb tots els premiats, les directives d’Aspid, polítics de Lleida i la consellera de la Presidència, Neus Munté.

    Foto de grup amb tots els premiats, les directives d’Aspid, polítics de Lleida i la consellera de la Presidència, Neus Munté.LLEONARD DELSHAMS

    Maria Jose Moya

    Maria Jose MoyaLLEONARD DELSHAMS

    tracking