SEGRE

CLIMA

Alerta groga a Lleida aquest dimecres per altes temperatures

L’onada de calor arrenca camb màximes asfixiants superiors a 40 graus

Un termòmetre a la ciutat de Lleida dimecres.

Activen l'alerta per una nova onada de calor els pròxims diesItmar Fabregat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La segona onada de calor de l’any arrenca aquest dimecres amb 26 províncies en alerta, dos -Còrdova i Jaén- amb avís roig (risc extrem), per temperatures asfixiants, entre 40 i 44 graus, en àmplies zones d’Espanya i que persistiran fins el cap de setmana.

Ja ja es nota un ascens generalitzat de les temperatures però serà a partir d’aquest dimecres quan se superin els llindars per poder activar el protocol d’onada de calor, ha explicat Delia Gutiérrez, portaveu de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), que ha pronosticat que dijous serà el dia més calorós.

Aquesta situació -ha detallat- és fruit de l’entrada d’una massa d’aire provinent del nord de l’Àfrica afegit a la intensa insolació pròpia de l’estiu i al cel net, la qual cosa propicia que els valors vagin augmentant de forma considerable.

La vall del Guadalquivir, la meitat sud d’Extremadura i de Castella-la Manxa i algunes àrees del centre peninsular es veuran "molt afectades" per aquesta situació durant, almenys, dimecres, dijous i divendres, mentre que a Castella i Lleó i a la vall de l’Ebre els valors, lleugerament més baixos, deixaran màximes d’entre 36 i 38 graus.

Davant d’aquesta situació, l’Agència de Meteorologia ha activat per a l’avís roig (risc extrem) a les províncies de Còrdova i Jaén per valors que pujaran fins els 44 graus en punts de la campanya cordovesa i de la vall del Guadalquivir.

A les províncies de Granada, Huelva, Sevilla, Albacete, Ciudad Real, València, Badajoz i Múrcia hi ha alerta taronja (risc important) per temperatures màximes que oscil·laran entre els 40 i els 41 graus.

A Cadis, Màlaga, Osca, Terol, Saragossa, Conca, Guadalajara, Toledo, Àvila, Salamanca, Lleida, Tarragona, Madrid, Alacant, Càceres i les Illes Balears tenen alerta groga per calor ens 36 i 39 graus.

Aquest episodi d’altes temperatures no afectarà, de moment, províncies del nord d’Espanya on Bilbao, A Coruña, Sant Sebastià, Oviedo, Santander i Vitòria amb prou feines assoliran entre 20 i 22 graus.

La portaveu de l’Aemet ha avançat que dijous serà el "dia clau, el més calorós" el que generarà que Còrdova i Jaén continuïn amb l’avís roig i pugin fins onze el nombre de províncies en alerta taronja : Granada, Sevilla, Albacete, Ciudad Real, Conca, Toledo, Àvila, Salamanca, Madrid, Badajoz i Càceres.

Gutiérrez ha ressaltat que les nits també seran "molt caloroses" amb mínimes molt altes en àmplies àrees del sud, centre i interior peninsular.

Així a Jaén i Almeria, el termòmetre marcarà demà a la nit 25 graus, seguits d’Alacant, Albacete, Barcelona, Cadis, Castelló, Ciudad Real, Huelva, Màlaga, Múrcia, Sevilla, Toledo, València i Saragossa amb entre 20 i 22 graus.

A partir de dissabte és probable que les temperatures descendeixin lleugerament en la meitat sud peninsular mentre que es preveuen ascensos en la meitat nord encara que, en general, continuaran sent "significativament altes" en gran part de l’interior de la península.

Davant d’aquesta situació d’onada de calor, l’índex de radiació ultraviolada també s’eleva en la majoria de les capitals espanyoles que entre avui i demà registraran valors màxims, que oscil·laran de vuit a onze (d’una taula que va de l’u a l’onze).

L’índex ultraviolat és una mesura de la intensitat d’aquest tipus de radiació sobre la superfície terrestre que té relació amb els efectes sobre la pell humana.

D’altra banda, Protecció Civil ha alertat de la importància de recordar que les altes temperatures augmenten el risc d’incendis forestals, per la qual cosa recomana extremar les precaucions en les activitats en el camp.

Alerta groga a Lleida aquest dimecres amb temperatures d’entre 36 i 39 graus

Alerta groga a Lleida aquest dimecres amb temperatures d’entre 36 i 39 grausEFE

tracking