SEGRE

TRIBUNALS

Exhumen el cos de Dalí després de tancar el museu

Per determinar si Pilar Abel és filla del pintor, tal com ella defensa || Dispositiu de la fundació per facilitar els treballs

Pilar Abel en una foto recent.

Pilar Abel en una foto recent.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’exhumació del cos de Salvador Dalí per extreure mostres de l’ADN per determinar si Pilar Abel és filla biològica del pintor es farà avui dijous a partir de les 20.00 hores, quan hagi tancat el museu de Figueres.

El jutjat de primera instància de Madrid, que va ordenar desenterrar l’artista, ha admès la petició de la Fundació Gala-Salvador Dalí, que demanava que es fes fora de l’horari de visites per no perjudicar-ne l’activitat.

L’ajuntament de la localitat va assegurar que hi ha problemes tècnics de difícil resolució per accedir a la cripta, però la fundació ha organitzat un dispositiu especial per facilitar els treballs de la comitiva judicial enviada pels jutjats de Figueres.

La Fundació Gala-Salvador Dalí va demanar que es fes fora d’horari per no perjudicar l’activitat

La previsió és accedir a la tomba aixecant la llosa d’1,5 tones que hi ha a sobre. La cripta es troba sota la cúpula del Teatre-Museu i cada dia passen unes 4.000 persones per sobre de la pedra que s’ha de moure.

Durant l’exhumació, cobriran la cúpula i les finestres perquè no puguin fer fotos des dels edificis propers o amb drons i els periodistes tampoc no podran accedir a les instal·lacions.

L’ADN de Dalí s’haurà d’acarar amb el de la demandant per determinar si és el seu pare, com ella sosté en la demanda que va interposar. A més, també hauran de fer una anàlisi a la mare d’Abel, de 87 anys, per demostrar la maternitat, un protocol rutinari per evitar “fraus”. La demandant va anar la setmana passada a l’Institut de Toxicologia de Madrid perquè li extreiessin les mostres.

Nascuda el 1956, Abel afirma que la seua mare i l’artista van mantenir una relació clandestina quan la dona treballava a Cadaqués com a assistenta per a uns amics de la família Dalí.

El jutjat de primera instància número 11 de Madrid va admetre a tràmit la seua demanda de paternitat l’abril de l’any 2015 i, en una primera interlocutòria, el jutjat va manar desenterrar el cadàver, encara que la fundació va aconseguir parar l’exhumació. Al mes de juny, el jutjat va emetre una segona interlocutòria i va subratllar que era “necessari” obtenir l’ADN perquè no hi ha “altres restes biològiques o personals”.

Podria reclamar una quarta part del patrimoni L’advocat de la demandant, Enrique Blánquez, va explicar que en el judici previst per al 18 de setembre només s’aclarirà si Pilar Abel és filla de Salvador Dalí i que després vindria la reclamació legítima de l’herència. El lletrat va assegurar que, si es demostra la relació, Pilar Abel tindria dret a una quarta part del patrimoni, la qual cosa inclou drets d’autor i quadres. En aquest sentit, Abel va explicar que aquestes qüestions no la preocupen i va assegurar sentir “alleujament” i estar “contenta” davant de l’exhumació i va apuntar que, si en el judici es reconeix la relació filial, utilitzarà el cognom.

tracking