SEGRE

ANIMALS DE COMPANYIA

Sis gossos abandonats al dia

A la província Lleida, amb un total de 2.343 el 2015, una xifra que s’ha triplicat en deu anys || Alerten de la poca sensibilització social, sobretot a l’estiu, l’època de més incidència

Un grup de gossos que esperen a ser adoptats, ahir a la protectora Lydia Argilés de Lleida.

Un grup de gossos que esperen a ser adoptats, ahir a la protectora Lydia Argilés de Lleida.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’abandó d’animals a Lleida i en el conjunt de Catalunya és un problema greu que va quedar clarament reflectit aquest dijous amb les dades d’un estudi presentat per la Generalitat. Les xifres són esgarrifoses. A Lleida, s’abandonen de mitjana sis gossos cada dia, amb un total de 2.343 mascotes recollides el 2015, una xifra que s’ha triplicat des del 2005, quan van ser 781.

Tanmateix, en el conjunt de Catalunya, els abandons en els últims deu anys van descendir un 9 per cent, al passar de 24.600 el 2005 a 22.215 el 2015. Són les dades de l’informe sobre l’abandó d’animals de companyia presentat aquest dijous en el marc d’una jornada tècnica que va comptar amb la intervenció del cos d’Agents Rurals, responsable de l’estudi, juntament amb investigadors de la Càtedra Fundació Affinity Animals i Salut de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Les llorigades no desitjades constitueixen el principal motiu d’abandó i s’insisteix en l’esterilització

L’obtenció de les dades s’ha fet a través de setanta-quatre agents rurals repartits per les comarques catalanes, que han apuntat les entrades d’animals registrades d’un total de cent sis centres d’acolliment i associacions catalanes. D’aquest estudi es desprèn que cada divuit minuts es recull un animal abandonat a Catalunya.

Pel que fa a l’origen de les recollides, el 82% dels animals provenen de recollides a la via pública (85% l’any 2005), un 8% provenen de cessions efectuades pels propietaris i la resta s’han trobat en decomissos policials. “El principal motiu de l’abandó és el de les llorigades indesitjades. Convé insistir en l’esterilització”, va afirmar la investigadora de l’Autònoma Paula Calvo.

Els abandons no es compensen amb les adopcions –pugen un 7% en gossos i un 15% en gats–, ni amb la recuperació per part del mateix propietari –un 13% més en gossos i un 4% en gats–, amb la qual cosa “les dades continuen sent alarmants i els animals es van acumulant als centres”, va afegir.

Les dades

2.343 gossos abandonats. A Lleida, l’estudi reflecteix que aquest va ser el nombre de gossos recollits, xifra que s’ha triplicat en deu anys (el 2005 van ser 781).

1.715 al Segrià. És la comarca lleidatana on es van recollir més gossos abandonats. Van passar de 562 el 2005 a 1.715 el 2015.

294 a la Noguera. La Noguera és la segona comarca lleidatana amb més abandons, seguida de l’Alt Urgell (147), l’Urgell (75) i el Solsonès (52).

251 gats. A la comarca del Segrià també es van comptabilitzar 251 gats recollits per les protectores el 2015. El 2005 van ser 70. 

Pocs xips i sensació d’impunitat Només un 24% dels gossos i un 5% dels gats trobats l’any 2015 portaven xip, la qual cosa representa un petit augment d’un 7% i un 4%, respectivament. “Al llarg de deu anys, les campanyes per censar i identificar han tingut uns resultats mínims. Hi continua havent molts animals sense xip i, a més, hi ha una sensació d’impunitat, perquè el fet de tenir xip no dissuadeix de l’abandó.” El cap de la secció de Protecció dels Animals de Companyia del departament de Territori i Sostenibilitat, Ignasi Rodríguez, va afirmar que “la impunitat no és una sensació, sinó que és una realitat. No li passa res a qui abandona un animal. Per això hem fet un canvi en el règim sancionador”. Abans, la responsabilitat de les sancions residia en la Generalitat de Catalunya, però, des del març, va passar als municipis de més de deu mil habitants. L’estudi també denuncia una falta de recursos públics als centres d’acolliment, i especialment els dels ajuntaments, consells comarcals i diputacions. Els seus responsables van insistir aquest dijous en la necessitat de sensibilitzar la societat amb més campanyes.

Un grup de gossos que esperen a ser adoptats, ahir a la protectora Lydia Argilés de Lleida.

Un grup de gossos que esperen a ser adoptats, ahir a la protectora Lydia Argilés de Lleida.AMADO FORROLLA

tracking