SEGRE

CIÈNCIA GUARDONS

Triple Nobel de Química

Recau en Jacques Dubochet, Joachim Frank i Richard Henderson per idear noves tècniques d’estudi de molècules en 3D || Àmplia aplicació en medicina

Jacques Dubochet, Joachim Frank i Richard Henderson.

Jacques Dubochet, Joachim Frank i Richard Henderson.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Reial Acadèmia Sueca de Ciències va atorgar ahir el Premi Nobel de Química 2017 al suís Jacques Dubochet, al germanoamericà Joachim Frank i al britànic Richard Henderson per la seua aportació al desenvolupament de tecnologies per generar imatges tridimensionals de les molècules de la vida, una cosa que ja s’utilitza per entendre millor processos biològics com les infeccions. A través d’aquesta tècnica, en la qual la mostra s’estudia a temperatures molt baixes, cada part de la cèl·lula pot ser capturada a nivell atòmic, la qual cosa ha permès per exemple que s’hagin visualitzat centenars de biomolècules o proteïnes que confereixen resistència a la quimioteràpia i antibiòtics. L’ús de la criomicroscopia electrònica multiplica també les possibilitats de desenvolupar noves medicines, com va ocórrer amb el cas del virus del Zika. Encara que des de principis del segle passat se sabia de la importància de les biomolècules, no va ser fins a la dècada de 1950 que se’n van poder veure les estructures, després que científics de la Universitat de Cambridge ho aconseguissin a l’exposar vidres de proteïnes a rajos X.

Els tres científics ahir guardonats han aportat avenços en l’estudi de les estructures de les molècules des dels 70. Richard Henderson va aconseguir, després de quinze anys d’investigació, avenços tècnics del seu model i poder mostrar una estructura molecular a nivell atòmic. L’assoliment de

Frank va ser aconseguir desenvolupar un mètode per processar les imatges en dos dimensions i transformar-les en tridimensionals. El que va fer Dubochet va ser afegir aigua al microscopi electrònic per vitrificar la molècula, permetent que conservessin la forma natural fins i tot en el buit. Els tres científics compartiran els 9 milions de corones sueques (943.784 euros) amb els quals es dota aquest any els Nobels.

Murakami, Javier Marías o Thiong’o, en les quinieles al de Literatura El japonès Haruki Murakami, el kenià Ngugi Wa Thiong’o, el sirià Adonis i l’israelià Amos Oz són alguns dels noms que més sonen en les quinieles al Nobel de Literatura d’aquest any, que s’atorga avui a Estocolm. Murakami encapçala des de fa anys els pronòstics previs, a què aquest any també s’uneix l’espanyol Javier Marías, segons les cases d’apostes. A dia d’avui, s’han entregat 109 premis Nobel en aquesta categoria i onze han anat a parar a mans d’escriptors en llengua espanyola. L’any passat el va guanyar el compositor nord-americà Bob Dylan.

Jacques Dubochet, Joachim Frank i Richard Henderson.

Jacques Dubochet, Joachim Frank i Richard Henderson.EFE

Jacques Dubochet, Joachim Frank i Richard Henderson.

Jacques Dubochet, Joachim Frank i Richard Henderson.EFE

tracking