SEGRE

Els joves comencen a fumar als 14 anys i el consum és més gran en dones

El tabaquisme constitueix el principal problema de salut pública prevenible als països desenvolupats

Cigarretes.

Els joves comencen a fumar als 14 anys i el consum és més gran en donesEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’edat mitjana d’inici en el consum de tabac se situa a Espanya en els 13,9 anys i, entre els joves, el consum és més gran en les dones que en els homes, segons dades del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat. En un comunicat, el departament que dirigeix Dolors Montserrat destaca que 3 de cada 10 estudiants d’entre 14 i 18 anys -el 31,4 per cent- reconeixen haver fumat tabac l’últim any i són més les noies que fumen en aquesta franja d’edat -el 33,2 per cent- que els nois -29,6 per cent.

Per prevenir l’inici del consum, el Ministeri de Sanitat ha llançat aquest dilluns la campanya "Sou la generació dels reptes, i l’única que pot acabar amb el tabac" #NonSmokingChallenge, que busca fomentar una imatge positiva allunyada del consum de tabac i eliminar falsos mites o creences associades al seu consum. A més, juntament amb la campanya es llança també el web www.nonsmokingchallenge.com, en el qual els joves podran comprovar els beneficis de deixar de fumar al llarg del temps. "Ells són la generació del futur i fumar els marca per a tota la vida, ja que com abans es comença a fumar, abans es contreu un risc més important de malalties oncològiques, cardiovasculars o respiratòries, entre d’altres", adverteix el comunicat.

El tabaquisme constitueix el principal problema de salut pública prevenible als països desenvolupats i és la primera causa de mortalitat i morbiditat evitable. La campanya planteja als joves el repte d’acabar amb el tabac i els anima amb el missatge: "Sou la generació dels reptes. Per això sou la generació que pot acabar amb el tabac" en una campanya que estarà en mitjans digitals i en xarxes socials des d’avui i fins el 22 del mateix mes.

Sanitat ha recordat que el 2013 es van produir a Espanya 103.960 defuncions relacionades amb el tabaquisme, amb una taxa de mortalitat ajustada per edat de 123,9 morts per 100.000 habitants.

La prevalença del consum de tabac a Espanya és elevada, amb un 25 per cent de fumadors actuals (diaris i ocasionals) de 15 i més anys i major en homes (30,4 per cent) que en dones (20,5 per cent). Entre els beneficis d’abandonar aquest hàbit, el Ministeri subratlla que entre un i dos dies després de fumar l’últim cigar la tensió arterial baixa fins valors normals i la freqüència cardíaca es normalitza i els sentits del gust i l’olfacte es van recuperant gradualment.

A les 6 setmanes millora la capacitat pulmonar i la pell recupera l’elasticitat i brillantor natural que havia perdut, mentre que als tres mesos es recupera per complet l’olfacte i el gust i es redueix la irritació de coll. A més, Sanitat subratlla l’estalvi econòmic que suposa deixar de fumar, d’uns 100 euros mensuals de mitjana.

tracking