SEGRE

INVESTIGACIÓ PALEONTOLOGIA

Estrès a l'era del titanosaure

Un estudi assenyala que va afectar la reproducció per una competència més gran entre espècies || Analitza ous patològics recuperats a Coll de Nargó

Estrès a l'era del titanosaure

Estrès a l'era del titanosaureICP

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un estudi publicat ahir a la revista Scientific Reports per investigadors de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) revela que l’estrès va afectar la reproducció dels últims titanosaures d’Europa. La investigació apunta que la competència entre espècies hauria estat la causa dels ous de dinosaure patològics de fa setanta milions d’anys que s’han recuperat en diversos jaciments del sud-est d’Europa, entre els quals dels Nerets, a Coll de Nargó. L’estrès que va patir la població de titanosaures hauria provocat que les femelles retinguessin els ous durant més temps del normal, cosa que provocava alteracions en el procés de formació de la closca.

Aquesta investigació ha analitzat 450 mostres d’ous patològics de l’oogènere Megaloolithus, que associa el grup de titanosaures, dinosaures herbívors de coll i cua llargs. La principal característica d’aquests ous anormals és que presenten closques multilaminades, per la qual cosa tenen diferents estrats de closques superposades. Aquesta malformació es relaciona amb el fenomen de la distòcia, que comporta la retenció dels ous dins de l’oviducte de la femella durant un període de temps anormalment llarg. Sobre aquesta qüestió, Albert G. Sellés, investigador del Grup de Faunes del Mesozoic de l’ICP, que encapçala l’estudi amb altres investigadors vinculats al Museu de la Conca Dellà, identifica la clara correlació entre la presència d’aquests ous patològics i un intens fenomen de reemplaçament faunístic que va tenir lloc a Europa a finals del cretaci.

Analitza 450 mostres d’ous de fa setanta milions d’anys, entre els quals els del jaciment dels Nerets

Durant milions d’anys, els titanosaures van ser el grup de dinosaures més abundant i divers a Europa, fins a l’arribada dels hadrosaures fa prop de setanta milions d’anys. “L’increment de competència entre espècies pels recursos naturals produeix alteracions com un augment de l’estrès de les faunes”, explica Sellés. Aquest estrès es pot expressar de moltes maneres, afegeix l’investigador, i una d’esquestes és l’alteració dels cicles reproductius. Coll de Nargó compta amb alguns dels millors jaciments del món d’ous i nius de dinosaure.

tracking