SEGRE

La detecció precoç de càncer còlon hauria de començar als 45 anys, segons un estudi

Tres de cada 10 diagnòstics de càncer colorectal a Europa es realitzen en persones de menys de 55 anys

Imatge d'arxiu d'una exposició sobre el càncer de colon a Lleida.

La detecció precoç de càncer còlon hauria de començar als 45 anys, segons un estudiSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les proves de detecció del càncer colorectal haurien de començar als 45 anys per contrarestar l’increment en la taxa de mortalitat entre adults joves, segons un estudi presentat en la 25a edició de l’UEG Week (United European Gastroenterology) que ha començat aquest dilluns a Barcelona. L’UEG Week és la trobada de gastroenterologia més important d’Europa, que congrega més de 14.000 participants de més de 120 països i se celebra fins l’1 de novembre a Barcelona, on investigadors i científics clínics presenten les seues investigacions més recents relacionades amb la patologia digestiva i hepàtica.

Actualment, a Espanya les proves de detecció del càncer colorectal comencen als 50 anys d’edat, però malgrat això la taxa d’incidència del càncer colorectal va en augment. En l’estudi presentat aquest dilluns, liderat per David Karsenti, científics de França han analitzat 6.027 colonoscòpies i han descobert un increment del 400% en la detecció de neoplàsia (formació anormal i incontrolada d’un teixit nou) en pacients de 45-49 anys en comparació amb pacients de 40-44 anys. La taxa de detecció de neoplàsia també va ser un 8% major en persones de 45-49 anys que entre les de 50-54 anys, el que ha portat a demanar que els programes de detecció del càncer colorectal comencin als 45 anys d’edat.

Segons ha explicat Karsenti, el nombre mitjà de pòlips (tumors al revestiment intern del còlon que poden tornar-se cancerosos si no es tracten) i la taxa de detecció d’adenomes (la proporció d’individus a qui en una colonoscòpia se’ls en detecta un o diversos adenomes) també van augmentar en un 95,8 % i en un 95,4 %, respectivament, entre els grups d’edat de 40-44 i 45-49 anys. L’increment va ser més considerable que entre els grups d’edat de 45-49 i 50-54, que es va situar en el 19 i l’11,5 %, respectivament.

Según David Karsenti, que treballa a la Unitat d’endoscòpies de l’aparell digestiu de la Clinique de Bercy, a Charenton-le-Pont (França), "Les conclusions demostren que és als 45 anys quan s’aprecia un increment notable en la freqüència de lesions colorectals, sobretot en la taxa de detecció de neoplàsia en fase inicial,". "Fins i tot quan s’exclouen de les conclusions els pacients amb una història familiar i personal de pòlips i càncer, es continua percebent un increment en les taxes de detecció en els pacients a partir dels 45 anys", ha remarcat.

El càncer colorectal és el segon càncer més comú tant en homes (darrere del càncer de pròstata) com en dones (darrere del càncer de mama) a Espanya. Les taxes d’incidència (48,9 per 100.000) superen la mitjana de la UE (46,3 per 100.000) i van en augment, mentre que a Europa és la segona causa de mort relacionada amb el càncer. Un estudi recent ja revela que 3 de cada 10 diagnòstics de càncer colorectal es realitzen en persones de menys de 55 anys.

Karsenti ha recordat que existeixen evidències convincents per demostrar que les proves de detecció del càncer colorectal redueixen les taxes d’incidència i mortalitat, tanmateix, a Europa hi ha una enorme disparitat en la realització de les esmentades proves de detecció, amb programes organitzats i programes oportunistes, així com amb diferents tipus de proves i diferents graus de participació i detecció.

Malgrat el dràstic increment del càncer colorectal en adults joves, la immensa majoria dels programes de detecció a Europa comencen als 50 anys d’edat.

A Espanya, la prova immunoquímica fecal, que només requereix una mostra de matèria fecal per comprovar la presència de sang, es realitza actualment als 50 anys. "Independentment del tipus de proves de detecció existents, els resultats del nostre estudi indiquen clarament que les proves de detecció del càncer colorectal haurien de començar als 45 anys d’edat. Això ens ajudaria a incrementar la detecció primerenca del càncer colorectal en adults joves i ens permetria, a més, identificar i extirpar de manera segura pòlips que podrien tornar-se cancerosos més endavant", ha resumit l’investigador.

tracking