SEGRE

Alerten que la supervivència al càncer s'estancarà si no hi ha més fons

Experts demanen d’augmentar un 4,5 % anual el pressupost durant els propers deu anys

Un equip d'investigadors treballa per aconseguir una vacuna contra el càncer de próstata.

Alerten que la supervivència al càncer s'estancarà si no hi ha més fonsEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La incidència del càncer a Espanya creix a un ritme més ràpid que el finançament destinat a pal·liar-lo, segons un estudi de l’Associació Espanyola d’Investigació sobre el Càncer (Aseica), que alerta a més que si no augmenta la inversió en investigació la taxa de supervivència s’estancarà el 2030. Perquè el percentatge de curacions continuï augmentant, la inversió en I+D+i hauria de créixer un 4,5 % anualment durant els propers deu anys. Aquestes són algunes de les conclusions de la radiografia que aquesta organització ha presentat en el primer Simposi Educacional de la Societat, en el que aquest dimarts i dimecres es donen cita més de 300 investigadors oncològics bàsics i clínics, a la Universitat Autònoma de Madrid.

El president d’Aseica, Carlos Camps, explica que la taxa de supervivència a cinc anys a Espanya ha anat millorant en gairebé tots els tipus de tumors i ara la mitjana se situa entorn del 53 % però sense els recursos necessaris aquesta xifra deixarà de créixer". Per això, cal prendre mesures amb "caràcter urgent" i augmentar (4,5 % anual) el pressupost durant els propers deu anys.

A partir d’allà, afegeix, el finançament hauria de ser estable: "hauria de destinar-se a investigació almenys el 2% del PIB per a així garantir la continuïtat i seguretat dels estudis i projectes, tal com passa als països europeus més avançats".

En una nota de premsa, aquesta societat apunta que pel 2030 a Espanya hi haurà un 15% més de casos de càncer i per combatre'l és precís desenvolupar tractaments personalitzats, la qual cosa suposa un augment de la despesa en investigació oncològica per a estudis genòmics, desenvolupament de nous fàrmacs i assajos en pacients.

Més de 100.000 persones moren cada any a Espanya com a conseqüència del càncer, el que suposa una xifra molt similar a les defuncions causades per malalties del sistema circulatori, primera causa de mort. Segons Aseica, l’equivalència entre finançament i augment de la supervivència es dóna en la majoria de tumors, sent el càncer de mama el tumor que millor evolució presenta i el càncer de pulmó el que menys recursos disposa -el més mortal seguit del càncer colorectal.

D’altra banda, l’escassetat de recursos i el descens dels pressupostos destinats a formació del col·lectiu investigador completen la llista de les principals causes de la previsió d’estancament del nombre de supervivents, agrega Aseica.

"La formació és un dels pilars de futur de la investigació oncològica a Espanya", per això "és imprescindible destinar prou recursos amb l’objectiu de dotar de les eines necessàries als més joves", afirma Xosé Bustelo, vicepresident d’Aseica. En aquest sentit, aquest investigador reclama un augment dels recursos per a formació que s’ha reduït més d’un 30 % des de 2009.

Malgrat "l’insuficient" finançament públic i privat, la investigació oncològica espanyola té "bona salut": els nostres investigadors supleixen la falta de recursos amb col·laboracions entre especialitats, recursos propis i convergències amb investigacions foranes, subratlla per la seua part Jesús Paramio. "Els investigadors espanyols es troben al capdavant europea de troballes, desenvolupament de nous fàrmacs, publicacions i patents", recalca Paramio, que denuncia que "el Sistema Nacional de Salut s’ha quedat obsolet i necessita una reforma urgent que elimini la burocràcia i ho faci més flexible".

tracking