SEGRE

SUCCESSOS SOCIETAT

Un pres donat per mort 'reviu' durant l'autòpsia

Els funcionaris d’una presó asturiana van trobar el cos que no respirava i diversos metges van certificar-ne la mort || El reu, que es recupera a l’hospital, va patir un episodi de catalèpsia, segons els experts

Familiars i amics de l’intern de la presó conversen a l’entrada de l’Hospital d’Oviedo.

Familiars i amics de l’intern de la presó conversen a l’entrada de l’Hospital d’Oviedo.JOSE LUIS CEREIJIDO/EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un reclús de la presó de Villabona, a Astúries, el qual els metges van donar per mort, va recobrar diumenge el coneixement després de traslladar-lo a l’Institut Anatòmic Forense per practicar-li l’autòpsia.

El pres Gonzalo Montoya va ser trobat durant el primer recompte del dia, a les 8.00 hores, inconscient a la seua cel·la i en estat “cianòtic, blau”, per la qual cosa els funcionaris van alertar els serveis mèdics. “Tots els senyals apuntaven que el reclús era mort”, va explicar un funcionari.

El treballador va alertar dos metges de la presó. Els facultatius, que formen part de la plantilla de la presó, van examinar el reclús i van certificar que presentava “signes clínics de mort”.

Després de la valoració mèdica inicial es van personar al centre penitenciari el jutge de guàrdia, la Policia judicial i la metge forense, que va ser l’encarregada de certificar oficialment la mort, per ordenar després el trasllat del cos a l’Institut Anatòmic Forense. A més, es va donar avís a la família de Gabriel Montoya Jiménez.

Un cop van ser a l’Anatòmic, el personal de guàrdia va començar a escoltar sorolls similars a roncs i va comprovar que el reclús es movia. Després de la sorpresa causada entre els treballadors, el pres va ser traslladat a l’Hospital Universitari Central d’Astúries, on va ingressar a l’UCI.

El pres, de mitjana edat, es recupera a l’hospital del que podria ser un episodi de catalèpsia, un trastorn nerviós sobtat durant el qual qui el pateix s’introdueix en un estat d’immobilitat, rigidesa, insensibilitat i incapacitat del cos.

La família estudia demandar Institucions Penitenciàries La família de la víctima estudia ara demandar la presó per haver donat per mort el pres i per l’ensurt que es van emportar. “El volien enterrar viu, va ser posat a la cambra frigorífica i ja el tenien marcat per començar a fer l’autòpsia”, va assegurar un oncle de la víctima, en unes declaracions a La Nueva España. Per la seua part, Institucions Penitenciàries es troba “a l’espera de la valoració clínica” de l’Institut Anatòmic Forense i de l’equip mèdic per decidir si és necessària l’obertura d’una investigació sobre el cas, encara que va insistir que “s’ha complert el protocol correctament” en tot moment.

tracking