SEGRE

PATRIMONI LITIGI

La Justícia frena el trasllat del mural del MNAC, a diferència de l’art de Lleida

La jutge addueix “fragilitat” de les pintures i les “males condicions” de la sala capitular de Sixena

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Justícia va frenar ahir l’execució provisional d’una sentència en primera instància que obligava el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) a traslladar al monestir de Sixena els fragments de pintures murals que exhibeix i que es van salvar de la destrucció al principi de la Guerra Civil. Aquesta decisió del jutjat número 2 d’Osca arriba tot just un mes i mig després que el jutjat veí, el número 1, sí que fes efectiva –amb Guàrdia Civil inclosa– l’execució provisional de la sentència que afecta les 44 obres de Sixena del Museu de Lleida.

Si en el cas de Ponent els efectes de l’article 155 sobre la Generalitat van facilitar emportar-se les obres al monestir oscenc, en el cas del MNAC la magistrada Silvia Ferreruela ha tingut en compte la “fragilitat” de les pintures, que “les fa especialment vulnerables davant d’un procés de desmuntatge, transport i muntatge posterior”. A més, la jutge, que ha tingut molt en compte els informes dels pèrits i molt especialment el del restaurador dels frescos de la Capella Sixtina del Vaticà, Gian Luigi Colalucci, renya el Govern d’Aragó perquè “no només no ha acreditat l’acabament de totes les obres de restauració de la Sala Capitular, sinó que tampoc s’ha acreditat la instal·lació del sistema de climatització que estava previst, i per descomptat, no s’ha acreditat que les condicions climàtiques siguin les idònies per rebre les pintures murals, per la qual cosa el risc de deteriorament d’aquestes és manifest”.

El director del MNAC, Pepe Serra, va dir que “les pintures estan exposades i accessibles per a tothom”

Per la seua part, en un comunicat, el director del MNAC, Pepe Serra, va celebrar la decisió de la magistrada i va afirmar que “les pintures de Sixena continuen exposades i accessibles per a tothom” en un museu centrat “a protegir i conservar una obra d’art única al món”.

Lleida

El nou episodi judicial de Sixena va ser rebut ahir al Museu de Lleida amb satisfacció i resignació alhora. Satisfacció perquè “ningú podia imaginar-se una operació com la d’arrancar les pintures del MNAC per portar-les al monestir”, va dir el director de la pinacoteca lleidatana, Josep Giralt, feliç davant del fet que “per fi l’autoritat judicial ha valorat i tingut en compte abans que res qüestions d’ordre artístic i patrimonial”, en un cas que, igual com en el de Lleida, està pendent de recursos judicials.

Giralt va comentar, a més, amb resignació que la decisió d’ahir de la jutge en el cas del MNAC “és el que hauria d’haver passat també amb l’execució provisional de la sentència sobre les 44 obres del Museu de Lleida”.

En aquest sentit, Giralt va recordar que des del museu lleidatà “vam fer arribar al jutjat número 1 d’Osca diversos informes advertint que les obres corrien perill amb el trasllat a Sixena, però finalment no es van tenir en compte”, al contrari precisament del que ha valorat la titular del jutjat número 2 respecte a les pintures murals del MNAC.

“No vam tenir la mateixa sort”, va lamentar Giralt, que va assenyalar que “també apel·lem que els espais als quals anaven destinades les 44 peces –els antics dormitoris de les monges del monestir– no reuneixen les condicions i mesures de conservació preventiva òptimes”. Circumstància que sí que ha tingut en compte la jutge Ferreruela respecte a l’estat actual de la sala capitular del monestir, on el Govern d’Aragó i l’ajuntament de Vilanova de Sixena tenen previst recol·locar aquestes pintures de principis del segle XIII.

Giralt va afegir que “no sé si aquesta decisió pot ajudar en els recursos presentats davant del Tribunal Suprem, però sí en la nostra petició de poder fer un seguiment tècnic de les 44 obres traslladades el mes passat al monestir”.

Aragó diu que el monestir “compleix de sobres” les condicionsLa decisió de la jutge d’Osca va caure ahir com una llosa en el si del Govern d’Aragó. La consellera de Cultura, Mayte Pérez, va afirmar estranyada que, “després de les últimes obres”, la sala capitular de Sixena “compleix absolutament de sobres” les condicions necessàries per acollir les pintures del MNAC. Pérez fins i tot va afegir que “milloren en molt les que poden tenir les pintures al MNAC o a qualsevol altre museu”. Per la seua part, l’alcalde de Vilanova de Sixena, Ildefonso Salillas, demanarà “explicacions” al Govern aragonès: “Veurem si ens posem tots les piles i s’acaben aquests treballs” de rehabilitació de l’edifici.

tracking