SEGRE

GUIA

Tractar el càncer a mida

Augmenten un 11% els nous casos a Lleida, amb 2.000 l’any passat, i s’aposta per tractaments personalitzats || Més de 700 lleidatans tenen dificultats per assumir les despeses de la malaltia

Usuaris ahir en una de les classes d’educació física que organitza l’AECC a Lleida per a pacients.

Usuaris ahir en una de les classes d’educació física que organitza l’AECC a Lleida per a pacients.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La incidència del càncer entre la població no para d’augmentar, i l’any passat ja es van diagnosticar 2.000 nous casos d’aquesta malaltia a Lleida. Això suposa un increment de l’11% respecte als 1.800 que es van detectar el 2016. Però malgrat aquesta dada, els experts són positius a l’hora de pensar en el futur, perquè cada vegada s’aposta més pels tractaments personalitzats i menys invasius amb els quals algun dia aquesta malaltia passarà a ser crònica, però no mortal. Així ho va explicar ahir a aquest diari Antonieta Salud, responsable del Servei d’Oncologia de l’Arnau de Vilanova, que va destacar que s’afina cada vegada més els tractaments per avançar cap a la cronicitat i que, malgrat haver-hi més casos, hi ha llum al final del túnel. Els tumors amb més incidència són els de còlon (amb 300 nous casos l’any passat); el de mama, amb 270, i el de pulmó, amb 200. Pel que fa al nivell de supervivència, també és cada vegada superior. Salud va assenyalar que gairebé el 60% dels pacients segueixen vius cinc anys després del diagnòstic. “Encara que no es pot parlar de curació, sí que hi ha avenços importants en els tractaments, cada cop més dirigits.” Segons va explicar Salud, aquests es prenen de forma multidisplicinar, amb tots els experts implicats en el tractament de cada tumor. Per fer-ho, s’han de buscar biomarcadors en el teixit o a la sang (millor aquest últim mètode, que és menys invasiu) per saber com atacar el càncer en cadascuna de les fases. L’impacte del càncer afecta tots els nivells de la vida del pacient i de la família. També a l’economia. Segons un informe publicat ahir per l’Observatori del Càncer de l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC), més de 700 lleidatans que tenen aquesta malaltia pateixen dificultats per assumir despeses extra. A Catalunya, prop de 4.000 persones es troben en risc d’exclusió social cada any per culpa del càncer. Davant d’aquesta situació, l’AECC sol·licita un Pla de Protecció Integral de les Famílies amb Càncer per identificar els pacients amb baixos ingressos i adaptar mesures d’incapacitat temporal als casos de càncer.

“Em fa molta il·lusió pensar que tot sortirà bé. Has de posar-hi ganes i pensar en positiu. Si no, aquesta malaltia és molt dura. A ningú li desitjo haver de passar per la quimioteràpia. Però si això ajuda que et curis, es fa i que passi al més ràpidament possible”, assegura.

El suport de la família i la seua iniciativa a l’hora d’afrontar la malaltia han estat determinants per a la seua recuperació. També l’Associació Espanyola contra el Càncer, on fa un curs d’educació física. “La paraula càncer és lletja, fa por, però no pots quedar-te tancat”, remarca.

Alerten de l’augment dels tumors al pàncrees

El Servei d’Oncologia de l’Arnau de Vilanova de Lleida ha detectat un increment dels casos de càncer de pàncrees l’últim any. El 2017, es van diagnosticar seixanta nous casos a la província, deu més que el 2016. Un augment que també s’ha registrat a nivell estatal i internacional. Segons la responsable de la Unitat, Antonieta Salud, els pacients que arriben tenen tumors molt avançats, per la qual cosa va instar a anar a la consulta quan es detecti el primer símptoma. Així mateix, 300 famílies lleidatanes van ser visitades l’any passat a la Unitat del Consell Genètic del Càncer Familiar, que serveix per detectar casos hereditaris. Els més comuns són de mama i còlon, encara que hi ha un repunt de les consultes per tumor d’ovari després de l’operació de l’actriu Angelina Jolie, que es va operar de forma preventiva per evitar la malaltia.

Usuaris ahir en una de les classes d’educació física que organitza l’AECC a Lleida per a pacients.

Usuaris ahir en una de les classes d’educació física que organitza l’AECC a Lleida per a pacients.ITMAR FABREGAT

tracking