SEGRE

SALUT MATERNITAT

La xifra de menors d'edat que donen a llum a Lleida es manté estable, amb 26 l'any 2016

La xifra de menors d’edat que donen a llum a Lleida es manté estable l’últim any, amb 26 l’any 2016 || Vint-i-set lleidatanes més que encara no havien fet els 18 anys van decidir avortar

Vista de l’hospital Verge de l’Arrixaca de Múrcia, on va donar a llum una nena d’11 anys divendres.

Vista de l’hospital Verge de l’Arrixaca de Múrcia, on va donar a llum una nena d’11 anys divendres.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El cas d’una nena d’11 anys que va donar a llum divendres passat a Múrcia ha disparat les alarmes sobre el nombre d’adolescents que afronten la maternitat a una edat en la qual encara no estan preparades per fer-ho. En el cas de Lleida, la xifra de menors que han estat mares abans de complir els 18 anys s’ha mantingut estable l’últim any. Segons les dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), el 2016 (últim any complet disponible) es van comptabilitzar 26 parts en els quals la mare del nounat era menor de 18 anys. D’aquestes, tres tenien menys de 15 anys, encara que més de la meitat ja havien fet els 17. Es tracta pràcticament de la mateixa xifra de parts d’adolescents del 2015, any en què van descendir un 35% respecte a l’exercici anterior.

Quant a les causes, els experts n’assenyalen diverses, com la presència d’altres cultures, en les quals ser mare és una opció a una edat més primerenca. Sobre això, la psicòloga Anna Cunyat, secretària i membre de la junta del Col·legi de Psicòlegs de Lleida, considera que no es deu a una falta d’informació sobre l’educació sexual. “Cada vegada es parla més del tema i a tots els nivells. Però potser la família hauria d’implicar-se de forma més directa i informar també de les mesures anticonceptives si sap que la seua filla o fill ha començat a tenir relacions sexuals”, assenyala.

Així mateix, Cunyat afirma que ara les conductes poden ser d’adult abans de temps, però alerta que s’ha de ser conscient que afrontar un embaràs en l’adolescència pot ser un xoc per a més d’un. I també per a la família.

A part de les 26 menors lleidatanes que van donar a llum, 27 més van optar per una interrupció voluntària de l’embaràs. Una xifra que va en descens. De les que van avortar l’any 2016, 10 tenien entre 14 i 15 anys.

"Cal ajudar-les abans i després"

Anna Cunyat. Psicòloga

Està preparada psicològicament una adolescent per afrontar la maternitat?  Crec que no està preparada. L’adolescència és una etapa en què encara s’està creixent i no s’ha madurat prou com per poder afrontar un canvi radical en el seu ritme de vida. Un embaràs adolescent pot ser un xoc.

Quines conseqüències pot tenir un embaràs no desitjat?

Les adolescents, quan se n’assabenten, pateixen una gran ansietat i tenen sentiments enfrontats. D’una banda, volen desfer-se del problema i, de l’altra, desitgen conèixer el seu fill. En aquest etapa, les expectatives que dipositen en el nen no són reals i creuen que els ho solucionarà tot.

I en el cas del pare?

Passa exactament el mateix. En molts dels casos, acaben sent els avis del nounat els que assumeixen la responsabilitat de criar-lo.

Com s’ha d’actuar?

Tant si decideix tenir-lo com si no, la menor ha de tenir al seu abast tota la informació per prendre la decisió per si mateixa. Necessita acompanyament en tot el procés, abans i després de l’embaràs.

Els serveis socials tutelaran la menor d’11 anys de Múrcia i el seu nounat Els serveis de menors de Múrcia han assumit la guarda provisional de la nena d’11 anys que divendres passat van donar a llum a l’hospital Verge de l’Arrixaca. També tindran la custòdia del nadó, el pare del qual, segons les primeres investigacions policials, és un germà de la menor de 14 anys. La investigació prova de determinar si l’embaràs es va produir després d’una relació consentida entre la nena i el seu germà, que en el moment en què es van produir les relacions tenia 13 anys, per la qual cosa seria inimputable. Tanmateix, continua la investigació entorn de la menor i han pres mostres de diversos familiars.

tracking