SEGRE

TRADICIONS DISFRESSES

Arranca el Carnaval més segur

La Unió de Teatrers de Lleida va donar el tret de sortida a la festa amb el seu ‘Disbarat 2.0’ || Solsona canvia el recorregut de la rua i tindrà una guia ‘online’ en tres idiomes, català, castellà i anglès

Una cinquantena de persones es van reunir en el primer acte de Carnaval.

Una cinquantena de persones es van reunir en el primer acte de Carnaval.LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Lleida està ja de Carnaval des que ahir la Unió de Teatrers de la ciutat (Udell) donés el tret de sortida a la festa més boja amb el seu divertit i humorístic número Disbarat 2.0 a la plaça de la Paeria.

Van ser una cinquantena de petits i grans els que es van atansar fins a la plaça per veure l’actuació que, a banda de presentar els actes que se celebraran durant aquesta festa, va fer gala de l’humor, la bogeria i la ironia que omplirà aquests dies els carrers i les places de la ciutat. Durant l’esquetx, van aparèixer els personatges més famosos i representatius de la ciutat carnavalesca i van fer la lectura dels actes amb la seua particular banda. “La idea és animar la gent que participi al Carnaval”, va explicar Montse Parra, regidora de Cultura de la Paeria, que va comentar que “es tracta de donar el tret de sortida a una celebració divertida d’una manera divertida”.

Durant les festes, que comptaran amb actes fins al dimecres 14, Lleida espera la participació de fins a 5.000 persones i es preveu que hi hagi uns 25.000 espectadors. En aquesta ocasió s’han extremat les mesures de seguretat.

D’altra banda, Solsona va presentar una guia online multiidioma (en català, castellà i anglès) perquè tots els visitants del Carnaval puguin seguir pas a pas els actes que tindran lloc al municipi com la penjada del ruc, la família de gegants bojos o les bates de colors de les comparses.

El document, que es podrà descarregar al web del municipi, pretén “oferir una guia que orienti la gent que vol viure el Carnaval per primera vegada”, va assenyalar la tècnica municipal Trini Pià. Aquest any es canviarà el recorregut de la rua per unes obres.

Avui a Lleida es podrà disfrutar de la tradicional tupinada a les 20 hores a la plaça de Ricard Vinyes i del Xupinasso a les 20 hores a la plaça del Ruc de Solsona.

LES CLAUS

  • Sort. El municipi llança els hashtags #instacarnavalsort18 o #instacarnavalsort2018, amb què convida a participar al seu concurs d’Instagram des de demà fins al 18 de març per guanyar una caixa d’experiències.
  • Tàrrega. Va viure una forta polèmica després que l’entitat que l’organitza presentés un cartell que no va ser aprovat per l’ajuntament. Finalment només hi haurà una rua sota el lema Recuperem la fe.
  • Torà. És el municipi lleidatà que celebra el Carnaval més aviat. Concretament, el va iniciar entre el 2 i el 3 de febrer amb la tradicional Festa del Brut i la Bruta.
  • Cervera. És una de les ciutats que més tard ho celebren, esperant el cap de setmana posterior. Aquest any, la rua tindrà lloc el dia 17 a les 18 hores.
  • La Seu d’Urgell. Va presentar per primera vegada un nou personatge, Lo Pregoner del Carnaval, que va informar de tots els actes programats. El dia fort: el dissabte 10.
  • Agramunt. El lema de la celebració d’aquest any és “Carnaval sideral” i s’allargarà des del dia 9 fins al dia 11 de febrer.
  • Mollerussa. La rua tindrà dos recorreguts: un per als petits i un altre per als adults. Es preveu que hi participin prop de 1.500 persones.
  • Tremp. L’ajuntament ha blindat la celebració del dia 10 doblant el nombre d’agents de seguretat que s’encarregaran que tot vagi sobre rodes.
  • Balaguer. Recupera la Fira dels Congres i celebrarà les seues festes els dies 10 i 11. La Gran Rua Popular començarà a partir de les 18.30 hores a la plaça Mercadal.

Restauren un cartell de Carnaval centenari L’Arxiu Municipal de Lleida restaurarà un cartell de Carnaval de l’any 1918 en què es veu una parella disfressada d’Arlequí i de Colombina, coneguts personatges de la Comèdia de l’Art. El document, de grans dimensions –1.30 per 0.95 metres– està firmat per A. Nicolàs i es va imprimir a la impremta Sol i Benet de Lleida. L’Arxiu Municipal vol garantir-ne l’òptima conservació.

Una cinquantena de persones es van reunir en el primer acte de Carnaval.

Una cinquantena de persones es van reunir en el primer acte de Carnaval.LLEONARD DELSHAMS

Una cinquantena de persones es van reunir en el primer acte de Carnaval.

Una cinquantena de persones es van reunir en el primer acte de Carnaval.LLEONARD DELSHAMS

tracking