SEGRE

SALUT

Científics curen ratolins amb càncer de còlon i els immunitzen

L’IRB obre la porta a utilitzar la immunoteràpia per tractar tumors de còlon agressius i les seues metàstasis

Científics de Barcelona curen ratolins amb càncer de còlon i els immunitzen

Científics de Barcelona curen ratolins amb càncer de còlon i els immunitzenIRB Barcelona

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Científics de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Barcelona (IRB) han aconseguit curar a ratolins de laboratori malalts de càncer de còlon amb metàstasi neutralitzant l’hormona TGF-beta i que quedin immunitzats davant d’un nou càncer en aquest òrgan.

L’investigador Eduard Batlle, que desenvolupa el seu treball a l’Institut d’Investigació Biomèdica de Barcelona (IRB), ha liderat un equip de científics que ha constatat que l’hormona TGF-beta és la responsable que el sistema immune sigui cec davant de les cèl·lules tumorals de còlon, ha explicat avui en roda de premsa a Barcelona.

Aquest treball es publica avui a la revista Nature, que també inclou un altre estudi d’una farmacèutica nord-americana que arriba a les mateixes conclusions que l’equip de Batlle investigant la falta de resposta a la immunoteràpia en pacients amb càncer de bufeta.

Juntament amb Batlle, han treballat, entre d’altres, el científic italià Daniele Tauriello, que ha aplicat a ratolins de laboratori quatre de les mutacions genètiques més comunes presents als tumors humans de còlon avançats, durant quatre anys defeina.

"La creació del model animal ens ha portat quatre anys però hem donat en el clau", ha assegurat Tauriello en la mateixa roda de premsa.

Tauriello ha creat un biobanc d’organoides tumorals -minitumors en tres dimensions- per reintroduir-los de forma controlada en ratolins.

A través del ratolí model, que mimetitza les principals característiques de còlon metastàtic (que afecta altres òrgans) desenvolupat en pacients, els científics de l’IRB han estudiat com les cèl·lules cancerígenes aconseguien ocultar-se de l’acció del sistema immune.

La responsable d’aquest comportament d’inmunoexclusió és l’elevació dels nivells de l’esmentada hormona TGF-beta que, en l’estudi, els científics han neutralitzat, la qual cosa ha permès a les cèl·lules del sistema immune dels ratolins reconèixer el tumor, infiltrar-se en el mateix i lluitar contra el càncer, amb un tractament d’uns 15 dies.

També han aconseguit prevenir l’aparició de les metàstasis generades a fetge i pulmó per tumors que es desenvolupen al còlon, en un model preclínic amb ratolí que mimetitza la malaltia en humans.

Combinant el medicament inhibidor de l’hormona TGF-beta amb immunoteràpies ja disponibles actualment, "l’efecte antitumoral es potencia i el sistema immune elimina de forma eficaç les metàstasis ja establertes, que d’una altra forma matarien l’individu (ratolí) en poques setmanes," han considerat els científics.

Eduard Batlle, membre de la Institució Catalana d’Investigació i Estudis Avançats (ICREA), ha cridat a la prudència perquè ara s’han de traslladar aquests resultats positius en ratolins a assajos clínics amb persones humanes, "que són més heterogènies".

No obstant això, s’ha mostrat "convençut que hi haurà molts pacients de càncer colorectal que es podran beneficiar d’aquesta investigació".

Entre el 40 % i el 50 % de les persones que pateixen un tumor al còlon poden recaure en la malaltia en forma de metàstasi, amb tumors que es reproduiran al fetge o el pulmó, principalment.

Aquest treball obre la porta que es desenvolupi el primer tractament basat en immunoteràpia per a pacients amb càncer de còlon metastàtic i per a aquells que tenen mal pronòstic però encara no han desenvolupat metàstasi.

Segons els investigadors, oncòlegs i companyies farmacèutiques iniciaran aviat assajos clínics que combinin inhibidors de TGF-beta, ja disponibles per a ús clínic, amb immunoteràpies.

El fet que hagi coincidit en el temps el desenvolupament de dos treballs sobre càncer i l’esmentada hormona "demostra que el descobriment va més enllà del càncer de còlon", i pot ajudar a combatre altres tipus de càncer que utilitzen la mateixa estratègia, l’elevació dels nivells TGF-beta, per tornar-se invisibles al sistema immune.

tracking