SEGRE

SALUT DROGUES

Més punts d’intercanvi de xeringues

Els CAP lleidatans que ofereixen aquest servei per evitar contagis passen d’1 el 2014 a 7 avui || Ponent compta ja amb 17 espais també en farmàcies, entitats i unitats de desintoxicació

Contenidor de residus per dipositar les xeringues usades a la farmàcia Aragonès de Lleida.

Contenidor de residus per dipositar les xeringues usades a la farmàcia Aragonès de Lleida.GUIU TUBELLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El programa d’intercanvi de xeringues de l’Agència de Salut Pública de Catalunya que va arrancar fa ja més de 25 anys amb l’objectiu de reduir el risc de contagi de malalties infeccioses (principalment VIH però també hepatitis) entre persones que s’injecten drogues compta ja amb 17 punts d’atenció a les comarques lleidatanes i són més de mig miler en el conjunt de tot Catalunya.

A Ponent, el servei va arrancar més tard i primer només en farmàcies, unitats de desintoxicació i els anomenats centres de reducció de danys (a la Fundació Arrels-Sant Ignasi), però fa quatre anys també va començar a desplegar-se als Centres d’Atenció Primària (CAP), concretament al de la rambla Ferran. A dia d’avui, ja són set els centres sanitaris que l’ofereixen, dos a Lleida ciutat, i també a Balaguer, Cervera, les Borges Blanques, Mollerussa i Tàrrega. A més, al projecte a Ponent també hi ha tres unitats de drogodependències (Lleida ciutat, les Garrigues i la Noguera), Arrels i sis farmàcies.

El programa ha contribuït a reduir la incidència de contagis del VIH i també de l’hepatitis C

“Aproximadament cada mes recollim un centenar de xeringues usades i n’entreguem d’altres de noves. De vegades vénen els mateixos consumidors i d’altres són recol·lectors”, expliquen des de la farmàcia Manso del passeig de Ronda.

Precisament ahir es va presentar a Barcelona una nova edició del programa dirigit a les farmàcies i a través del qual es facilitarà als farmacèutics eines i recursos per millorar l’eficàcia del servei. Així doncs, el nou pla preveu impulsar progressivament l’ampliació de punts d’intercanvi especialment a les zones obertes al tràfic i consum de drogues, als municipis amb més de cinc usuaris i en aquelles localitats amb més de 20.000 habitants.

Des de l’Agència de Salut Pública de Catalunya van assegurar ahir que els més de vint-i-cinc anys de programa d’intercanvi de xeringues han tingut una incidència significativa en la disminució dels casos del VIH (al passar del 34,5 per cent el 2008 al 27,3 per cent del 2015, segons dades del Centre d’Estudis Epidemiològics de Catalunya) o en la prevenció d’altres malalties infectocontagioses com l’hepatitis C (que ha passat del 74,5 per cent al 65,8 per cent).

tracking