SEGRE

ALIMENTACIóN

Les dietes mediterrània i vegetariana són igual d’eficaces per al cor

Les dietes mediterrània i vegetariana són igual d'eficaces per al cor

Les dietes mediterrània i vegetariana són igual d'eficaces per al corEFE/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les dietes mediterrània i ovolactovegetariana són igual d’eficaces per prevenir malalties cardiovasculars i ictus, segons un estudi publicat aquest dilluns a la revista especialitzada Circulation.

Malgrat que nombrosos estudis previs hagin demostrat com de beneficioses que són ambdues dietes per al cor, aquest és el primer treball en el qual es van comparar els efectes dels dos patrons d’alimentació en les mateixes persones.

"El missatge que es deriva del nostre estudi és que la dieta mediterrània baixa en calories redueix el risc cardiovascular al mateix nivell que les dietes ovolactovegetarianes baixes en calories", va explicar l’autor principal d’aquest informe, Francesco Sofi, de la Universitat de Florència (Itàlia).

"Això és una bona notícia, ja que la població compta amb més d’una opció per seguir una dieta cardiosaludable," va afegir Sofi.

L’estudi va incloure 107 participants sans, però amb sobrepès, d’entre 18 i 75 anys, que van ser assignats aleatòriament per seguir durant tres mesos una dieta vegetariana baixa en calories, que incloïa lactis i ous, o una dieta mediterrània baixa en calories.

En acabar aquest període inicial, els participants van canviar la seua alimentació per l’altra dieta durant tres mesos més.

Els investigadors van trobar que ambdós grups van perdre aproximadament la mateixa quantitat de greix i van experimentar el mateix canvi a l’índex de massa corporal.

Tanmateix, la vegetariana va ser més efectiva per reduir el colesterol "dolent" (LDL), mentre que la dieta mediterrània va produir una reducció més important als triglicèrids, els nivells elevats dels quals augmenten el risc d’atac cardíac i accident cerebrovascular.

En un editorial en el mateix número, la professora Cheryl Anderson, de la Universitat de Califòrnia a San Diego (EUA), va assenyalar que hi ha similituds en ambdues dietes que podrien explicar aquests resultats.

En concret, ambdues segueixen un patró dietètic saludable ric en fruites i verdures, llegums, grans integrals i nous; tenen varietat i la quantitat adequada d’aliments, i es limita la ingesta de greixos saturats.

Anderson, que no va participar en l’estudi, va agregar que la promoció d’ambdues dietes per part dels professionals de la salut "ofereix una possible solució als desafiaments actuals per prevenir i controlar l’obesitat i les malalties cardiovasculars".

No obstant això, la professora va demanar que, en futures investigacions, es comparin les dietes en pacients amb més risc de tenir una malaltia cardiovascular, ja que l’estudi de la universitat italiana va comptar amb participants que tenien un risc "relativament baix".

tracking