SEGRE

INFANTESA BALANÇ

Repunten les adopcions internacionals a Ponent

Per primera vegada en més d’una dècada i passen de 5 el 2016 a 9 el 2017 || Els requisits i les llargues esperes les havien frenat

Imatge de tres germans de Guissona, un d’adoptat a Etiòpia.

Imatge de tres germans de Guissona, un d’adoptat a Etiòpia.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les adopcions internacionals van experimentar l’any passat un repunt a les comarques lleidatanes després de més d’una dècada d’una tendència contínua a la baixa. Segons les dades facilitades pel departament de Treball, Assumptes Socials i Famílies, el 2017 es van comptabilitzar a Ponent nou adopcions de nens arribats d’altres països, la qual cosa implica gairebé el doble de les que es van registrar un any abans, quan en van ser cinc.

De forma similar ha passat al conjunt de Catalunya, on el 2017 un total de 153 famílies van adoptar un nen en un procés internacional davant les 139 de l’any anterior, dada que suposa recuperar nivells de xifres del 2015. “És cert que és la primera vegada que aquestes adopcions augmenten a Catalunya en els últims anys, però de moment és un petit repunt i creiem que encara no es pot parlar de canvi de tendència”, assegura en declaracions a aquest diari Agnès Russiñol, directora de l’Institut Català de l’Acolliment i de l’Adopció (ICAA). I és que les xifres continuen sent molt lluny de les registrades els anys previs a la crisi, quan les adopcions internacionals van viure un autèntic boom, també a les comarques lleidatanes.

Només el 2006 van arribar a la província de Lleida mig centenar de nens adoptats en altres països, xifra que representa més d’un 70 per cent més que les comptabilitzades l’any passat. Entre els factors que expliquen que des d’aleshores es produís una caiguda constant dels processos hi ha les llargues esperes que van començar a acumular alguns dels països més demandats (a la Xina van passar dels sis mesos als deu anys), l’enduriment dels requisits o la mateixa crisi econòmica, que va fer enrere moltes parelles, ja que els processos internacionals acostumen a resultar cars.

LES CLAUS

  • Sol·licituds a la baixa. En contrast amb les adopcions internacionals ja finalitzades, les sol·licituds per obrir un d’aquests processos segueixen a la baixa, amb dotze el 2016 davant les cinc de l’any passat. 
  • Adopcions nacionals. Les adopcions de nens de Catalunya continuen descendint. Això ho explica que la Generalitat suspengués els processos el 2011 per les llargues esperes.  Ara els ha reactivat. 
tracking