SEGRE

SALUT PREVENCIÓ

El papil·loma afecta el 80% de les persones sexualment actives

Demà se celebra el primer Dia Mundial de Sensibilització del virus

Imatge d’arxiu d’una campanya de vacunació a Lleida.

Imatge d’arxiu d’una campanya de vacunació a Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El 80% de les persones sexualment actives s’infecten del Virus del Papil·loma Humà (VPH) en algun moment de la seua vida, i encara que en la majoria dels casos la infecció es resol sense complicacions, en altres pot acabar desenvolupant diferents tipus de càncer. Els més agressius són de coll uterí (cèrvix), vulva, penis, anus i orofaringe. Demà se celebra per primera vegada el Dia Internacional de Sensibilització sobre el VHP, organitzat per la Societat Internacional del Papil·lomavirus i altres col·laboradors a nivell mundial.

Segons va informar ahir l’Institut Català d’Oncologia (ICO), l’objectiu de la jornada és intercanviar informació sobre el virus i difondre les opcions de prevenció i tractament que existeixen. La campanya d’aquest any porta el lema Comparteix amor, no VPH. Segons l’organisme, el virus pot afectar qualsevol persona de qualsevol raça, nacionalitat, edat, gènere o orientació sexual i n’hi ha més de dos-centes classes diferents. A nivell mundial, el càncer de coll uterí és el quart tipus de càncer més freqüent en les dones, i s’estima que 270.000 moren anualment arreu del món per aquesta causa. A Catalunya, els càncers associacions al VHP representen l’1,4 per cent del total de tumors en la població (un 3% en dones i un 0,3% en homes). En el conjunt de l’any, la xifra estimada de casos de càncer relacionat amb el VPH és de 466 dones i 75 homes, i causa 196 morts a l’any, segons va indicar l’institut. L’ICO va recordar que hi ha diferents mesures de prevenció dels tumors associats al papil·loma: la vacuna, que ajuda a prevenir la infecció, i les proves de cribratge, per a la detecció precoç i evitar lesions. Pel que fa a les vacunes, l’any passat es van subministrar més de nou-centes dosis en centres escolars a la ciutat de Lleida. La vacuna es va incloure al calendari escolar el 2008 i s’administra gratuïtament a alumnes de sisè de Primària (per a la resta, costa uns 400 euros les tres dosis).

Els experts promouen la vacunació per evitar la infecció ? El director d’Epidemiologia, Salut Pública, Prevenció del Càncer de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge i de l’ICO, Francesc Xavier Bosch, va insistir ahir que cal vacunar i s’ha d’incidir en la població sobre la importància de fer-ho. En aquest sentit, va subratllar que, després de dotze anys de seguiment a les nenes que van rebre les primeres vacunes, aquestes no han tingut infecció ni lesió. Aquest serà un dels objectius de la campanya És una cosa de tots, promoguda per la farmacèutica MSC i amb el suport de vuit entitats científiques. D’altra banda, l’ICO i Criteria s’han unit per col·laborar en el desenvolupament de cursos en línia públics per a la prevenció del càncer a les empreses i la iniciativa ha començat amb un curs de prevenció del càncer de coll uterí.

tracking