SEGRE

LLEURE TRADICIÓ

Almacelles celebra la Festa de l'Aigua

L’acte central va ser la desfilada de carrosses, que va comptar amb participants locals i d’altres municipis lleidatans i de la Franja || Al matí hi va haver els concursos de sardanes i pintura ràpida

Una carrossa sobre la situació política a Catalunya.

Una carrossa sobre la situació política a Catalunya.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Almacelles va celebrar ahir una nova edició de la Festa de l’Aigua, que cada any commemora l’arribada de l’aigua a través del Canal d’Aragó i Catalunya fa 108 anys. Com ja és habitual, l’acte central i més esperat pels veïns era la desfilada de carrosses, que va arribar a la 63a edició, al costat del sisè Concurs de Comparses.

En total, hi van participar vint-i-sis carrosses i comparses que van desfilar pel centre de la localitat donant un toc festiu i d’alegria a l’efemèride. Concretament, hi va haver vint-i-dos carrosses procedents d’Almenar, Alguaire, Rosselló, Alcarràs, Lleida, Albelda i Almacelles mentre que, en l’apartat de comparses, hi van participar quatre de Binèfar, Lleida, Altorricó i Almacelles. Hi havia disfresses de romans, pirates i follets, entre molts altres. També hi va haver una carrossa reivindicativa sobre la situació política a Catalunya.

Aquest any es compleix el 108 aniversari de l’arribada a la localitat del Canal d’Aragó i Catalunya

Com a curiositat d’aquesta edició, van destacar els quatre tractors antics dels anys cinquanta del segle passat que van obrir la desfilada, que recordaven els orígens de la festa, quan els agricultors de la localitat sortien al carrer per lluir els tractors que havien acabat de comprar per mostrar-los als veïns, com a màxim exponent de la modernització i mecanització del camp que va implicar posar en regadiu tot el terme municipal local gràcies al Canal d’Aragó i Catalunya.

En aquesta mateixa línia, també van ser-hi presents cavalls i carruatges de finals del segle XIX al XX, que van fer que el públic pogués retrocedir fins a l’època en què es va inaugurar la infraestructura que dóna origen a la festa. Tampoc hi van faltar les bandes de música i de percussió, que van posar ritme i color a la desfilada.

Els actes del matí també van poder celebrar-se amb normalitat malgrat l’amenaça de pluja. D’aquesta manera, va tenir lloc el Concurs Nacional de Grups Sardanistes, amb un ple absolut a la plaça de la Vila, i la 24a edició del Concurs de Pintura Ràpida Vila d’Almacelles, un dels primers del calendari i dels més veterans dels que se celebren a les comarques de Lleida. Aquest certamen va comptar amb la participació de dinou pintors arribats de Catalunya i Aragó.

També van tenir bastant èxit les visites guiades a l’edifici consistorial d’aquesta localitat del Segrià, un immoble ple de secrets que van poder conèixer el mig centenar de persones que hi van participar. Almacelles va iniciar dijous la festa amb la primera edició d’unes jornades tècniques relacionades amb el Canal d’Aragó i Catalunya, tenint en compte que l’arribada de l’aigua a través d’aquesta infraestructura el 2 de març del 1910 va suposar un canvi radical en l’economia local.

Aquestes jornades volen consolidar-se i ser un referent just abans de l’inici de la campanya agrícola. D’aquesta manera, es preveu que de cara a les pròximes edicions que se celebrin, s’incideixi més en el tema del reg, la capacitat dels embassaments i futures inversions.

Una carrossa sobre la situació política a Catalunya.

Una carrossa sobre la situació política a Catalunya.ITMAR FABREGAT

tracking