SEGRE

SALUT JORNADA

Atenen dotze nens a Lleida en grup per treballar el dol

Alerten que no acompanyar-los pot derivar en problemes de salut mental

L’Auditori del Campus de Cappont, ahir, ple a vessar amb els assistents a la jornada.

L’Auditori del Campus de Cappont, ahir, ple a vessar amb els assistents a la jornada.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un total de 12 nens d’entre 5 i 11 anys que han perdut el pare, la mare o algun germà han passat l’últim any per Grups d’Acompanyament al Dol de Lleida per participar en un grup creat el març del 2017 amb l’objectiu de treballar el dol específicament en aquesta franja d’edat.

Des de l’entitat van fer ahir un balanç molt positiu de l’experiència, ja que van alertar que un dol mal treballat en els més petits pot acabar derivant en problemes de salut mental en el futur.

Són menors d’entre 5 i 11 anys que han perdut recentment algun dels seus pares o un germà

“Generalment, el progenitor que queda viu no parla de la mort i els nens pensen que el que han de fer és quedar-se callats. I precisament el dol es fa parlant amb ells”, va apuntar Anna Maria Agustí, responsable de l’entitat, durant la celebració de l’XI Jornada d’Acompanyament al Dol i la Malatia de Lleida, que es va celebrar al Campus de Cappont amb més de 350 persones inscrites.

El grup de dol infantil (l’entitat compta també amb grups d’ajuda per a pares, viudos, adolescents i persones amb malalties cròniques o en situació de cures pal·liatives) està atès per una psiquiatra, una professora, una tècnica i una instructora de ioga, totes elles formades amb el grau universitari d’especialista en acompanyament al dol. “El grup és l’únic lloc on aquests nens que pateixen se senten reconeguts. Als grans ens fa mal que un nen pateixi, però val més estar malament una temporada per després poder viure millor. Per això animem les famílies que es troben en aquesta situació que vinguin als grups”, va afirmar Agustí.

Grups d’Acompanyament al Dol de Lleida, que va organitzar ahir la jornada al costat de la Facultat de Medicina i la UdL, va nàixer l’any 2004 amb només una quinzena de persones ateses, però des d’aleshores ja han passat per l’entitat més de 700 lleidatans.

Ajuda també per a refugiats en aquest camp de Creu Roja Lleida “Ajudem persones refugiades a superar el dol no només d’haver pogut perdre un familiar, sinó també d’haver hagut de deixar la seua vida”, va assegurar ahir a l’Auditori del Campus de Cappont Alexa Aguilà, psicòloga del programa d’acollida i integració de persones refugiades de Creu Roja de Lleida. Ella va ser una de les participants en la jornada de Grups d’Acompanyament al Dol. Aguilà va explicar que entre la simptomatologia que presenten està la depressió i que si no es treballa a temps pot arribar a cronificar-se i els problemes, a multiplicar-se.

tracking