SEGRE

SALUT INICIATIVES

Campanya contra el glaucoma

ILO Oftalmologia porta a terme consultes gratuïtes per detectar la ‘ceguesa silenciosa’, que danya el nervi òptic || A Lleida, 9.500 persones estan diagnosticades i 4.000 no saben que el pateixen

Maite Alejo.

Maite Alejo.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’Institut Lleidatà d’Oftalmologia va posar en marxa ahir, amb motiu de la Setmana Mundial del Glaucoma, la primera campanya de revisions gratuïtes per detectar aquesta malaltia coneguda com a ceguesa silenciosa, que danya el nervi òptic de manera gradual i afecta més de 9.500 persones a Lleida –segons l’Associació de Glaucoma per a Afectats i Familiars–. “El problema és que quan els pacients detecten la pèrdua de visió, la malaltia ja està massa avançada, ja que es va perdent el camp visual perifèric fins que és massa tard”, explica la doctora especialitzada en glaucoma Francesca Mayoral, que subratlla la importància de fer-se controls periòdics per detectar a temps aquesta malaltia i retardar la pèrdua de visió. En aquest sentit, sol considerar-se població de risc les persones més grans de 50 o 60 anys, amb la pressió ocular alta o amb antecedents familiars d’aquesta malaltia, si bé hi ha altres factors com la síndrome d’apnea del son o casos d’hipermetropia aguda que també poden estar relacionats amb el glaucoma.

Maite Alejo, de 34 anys, és un dels casos excepcionals d’herència familiar. “Quan tenia 26 anys vaig anar a l’oftalmòleg perquè tenia una sensació molesta als ulls. Els vaig explicar que la meua àvia i la meua mare tenien glaucoma, així que em van prendre la pressió ocular i també em van detectar aquesta malaltia”, explica Maite, que fa nou anys que rep un tractament diari amb gotes i revisions anuals. Tot i així, destaca que “no he tingut cap problema de visió perquè m’ho van detectar a temps i sóc regular amb les dosis. Només em fan una mica de mal els ulls de forma puntual, quan em pot pujar la pressió”. Fins aquest divendres, ILO Oftalmologia portarà a terme aproximadament cinquanta consultes que inclouran la detecció de l’agudesa visual, el mesurament de la pressió intraocular i un examen de fons d’ull per valorar l’estat del nervi òptic. El centre se suma d’aquesta manera a la celebració de la Setmana Mundial del Glaucoma, un projecte que destaca la importància de conscienciar la població sobre la importància del diagnòstic precoç.

ENTREVISTA

Francesca Mayoral, oftalmòloga

Què és el glaucoma?

Es tracta d’una malaltia que danya el nervi òptic i que acostuma a afectar persones d’edat avançada. El problema és que quan els pacients detecten la pèrdua de visió la malaltia ja es troba en una fase massa avançada, tenint en compte que es va perdent el camp visual perifèric fins que ja és massa tard.

Quins són els factors de risc d’aquesta malatia?

A partir dels cinquanta o seixanta anys som propensos a tenir la pressió ocular més alta, encara que també són molt importants els antecedents familiars. Si tenim família diagnosticada amb glaucoma no significa que nosaltres també en patim, però és necessari fer revisions per descartar-ho. També les persones que pateixen determinades metropies poden ser propenses a tenir-ne.

Com es detecta?

L’única manera de detectar la malaltia a temps és portant a terme controls periòdics. En primer lloc, hem de corroborar que la pressió és alta i que el nervi òptic està afectat. A partir d’aquest moment, haurem de continuar amb l’estudi amb proves complementàries, com ara la presa del camp visual o el mesurament del gruix corneal. Haurem de valorar totes les proves per tal de detectar el millor tractament, que normalment sempre es comença amb gotes. D’altra banda, també es poden portar a terme diferents tipus de cirurgia i làser.

La cirurgia és l’últim tractament per als casos més greus?

De fet, la cirurgia pot ser una escala final, encara que el làser pot ser útil per prevenir. De vegades, el pacient s’alarma al saber que l’han d’operar però pot ser que tingui una pressió alta i només amb el làser es previndrà un problema futur.

Diagnosticada als 26 anys per herència genètica

Maite Alejo té trenta-quatre anys i li van diagnosticar glaucoma en fa nou. “La meua àvia va perdre la vista a causa d’aquesta malaltia i la meua mare també la pateix”, apunta Maite, que explica que “vaig anar a l’oftalmòleg perquè des de feia temps notava molèsties als ulls”. Des d’aleshores segueix un tractament diari amb gotes i va a revisions una vegada a l’any, encara que assegura que “ara per ara no tinc cap problema de visió”.

LES CLAUS

‘Ceguesa silenciosa’. És la primera causa de ceguesa irreversible al món i afecta prop de 174.300 catalans. Està relacionada amb la pressió de l’ull i els problemes de visió perifèrica.

Prevenció. Els controls oftalmològics són claus per detectar aquesta malaltia. Les proves que es fan inclouen la detecció de l’agudesa visual, el mesurament de la pressió intraocular i l’examen del fons d’ull.

Població de risc. Afecta principalment persones grans de cinquanta o seixanta anys, encara que també hi ha factors de riscos relacionats amb els antecedents familiars i la síndrome de l’apnea del son.

Pressió ocular. El cinquanta per cent de la població amb glaucoma desconeix que en té, encara que el fet de tenir la pressió de l’ull alta no és sinònim de patir-lo.

Maite Alejo.

Maite Alejo.ITMAR FABREGAT

Maite Alejo.

Maite Alejo.ITMAR FABREGAT

tracking