SEGRE

SALUT

Les víctimes de talidomida critiquen la proposta d'indemnització de Sanitat

Oscil·la entre els 30.000 i els 100.000 euros, i sense garanties de cobrar una pensió vitalícia

Les víctimes de talidomida critiquen la proposta d'indemnització de Sanitat

Les víctimes de talidomida critiquen la proposta d'indemnització de SanitatEFE/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Associació de Víctimes de la Talidomida (Avite) ha denunciat la proposta d’indemnització plantejada pel Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, que oscil·la entre els 30.000 i els 100.000 euros, i sense garanties de cobrar una pensió vitalícia.

En un comunicat, Avite ha informat de la reunió mantinguda divendres passat amb la directora general de l’Institut de Majors i Serveis Socials (Imserso), Carmen Balfagón, de la que han sortit "decebuts" ja que, segons el seu parer, només ha servit per exercir un "tempteig" econòmic de les indemnitzacions.

L’objecte de la reunió era abordar l’assumpte de les compensacions econòmiques a les quals han d’accedir els afectats per aquest fàrmac de l’alemanya Grünenthal per a les nàusees de les embarassades que va causar malformacions als fetus.

El cobrament d’aquestes compensacions arribaria després que es completi el registre nacional posat en marxa pel Ministeri de Sanitat i que acreditaria les víctimes i el termini d’inscripció del qual finalitza el proper 19 de juliol.

A la reunió amb Balfagón van acudir el president d’Avite, José Riquelme, el seu advocat, Ignacio Martínez, i el vicepresident, Rafael Basterrechea, que han explicat que des de l’Imserso els han "insinuat" tornar a la línia de l’anterior Reial Decret, on es van plantejar compensacions entre els 30.000 i els 100.000 euros per afectat, depenent del grau d’afecció i minusvalidesa.

"En matèria econòmica per a res no estem pensant, ni pel més llunyà, en alguna cosa així", ha assegurat Riquelme, que ha recordat que la pròpia iniciativa aprovada per unanimitat al Congrés dels Diputats i en la qual es dóna suport a l’estratègia fixada per Sanitat, es fa referència a equiparar les compensacions que van rebre en el seu dia la resta d’afectats d’altres països d’Europa.

"Evidentment hem d’anar en aquesta línia, posant com a exemple el cas de les víctimes alemanyes que ja el 1965 van rebre indemnitzacions de fins 12.000 euros més les seues pensions per a tota la vida", ha explicat.

Quant a les pensions vitalícies, des de l’Imserso els han comunicat que aquestes dades no entren dins de les seues competències, mentre que les víctimes d’altres països europeus reben de mitjana uns 2.500 euros mensuals (7.000 euros a Alemanya, 4.000 euros a Itàlia, 4.000 euros al Regne Unit...).

"Aplicant el barem establert per als accidents de trànsit al nostre cas, les compensacions ja serien més importants que el que se’ns ha insinuat", han lamentat.

Els afectats per la talidomida acudiran abans de Setmana Santa a la reunió del comitè tècnic sobre el registre nacional d’afectats que convocarà el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat i plantejaran aquestes noves complicacions.

A més, no descarten "tornar als carrers" en el cas que tot aquest procés no s’ajusti a les exigències que reivindiquen des de fa anys i lamenten que no podran accedir a les compensacions econòmiques, com aviat, fins finals d’aquest any.

tracking