SEGRE

SALUT OTORINOLARINGOLOGIA

Més sordeses per excés de soroll

Els otorinolaringòlegs de l’Arnau i el Santa Maria tracten cada any 40.000 persones per problemes d’oïda, mil d’elles per acúfens || Alerten de patologies en joves per sentir la música massa alta

Els traumatismes acústics per excés de soroll són una de les causes dels acúfens entre els joves.

Els traumatismes acústics per excés de soroll són una de les causes dels acúfens entre els joves.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un soroll, més aviat un xiulet, constant en un o en les dos oïdes. Més de mil lleidatans es visiten cada any en els serveis d’otorinolaringologia dels hospitals Arnau de Vilanova i Santa Maria pels anomenats acúfens. Un 40 per cent dels pacients admeten que han sentit un xiulet alguna vegada, però en la majoria dels casos desapareix, és temporal. No ho és per a un 5 per cent de la població, que ha de conviure amb això, arribant a alterar la seua vida. “Està molt relacionat amb l’estil de vida que portem. L’ansietat, l’estrès i la depressió poden ocasionar aquest tipus de patologia”, assenyalen a aquest diari Xavier Galindo i Antonio Ruiz, caps dels serveis d’otorinolaringologia del Santa Maria i de l’Arnau, respectivament.

Les causes més comunes són la pèrdua d’audició per l’edat, estar sotmès a sorolls intensos, traumatismes, fàrmacs ototòxics amb efectes secundaris per al sistema auditiu, otitis mal curades, problemes cervicals o estrès. Aquest últim factor és clau, ja que els experts assenyalen que no saben què ve abans, si l’acufen o l’ansietat. Existeixen diferents tractaments, però cap de provat científicament que els faci desaparèixer. “Ens centrem més a tractar el pacient, reduir el seu estrès perquè pugui conviure amb el xiulet. En un alt percentatge de casos, aconsegueixen fer vida normal si poden normalitzar-lo”, assenyala Ruiz.

Els acúfens causen estrès, ansietat i problemes per dormir. Tractar-los ajudarà a conviure amb el soroll

Al cap de l’any, les consultes de l’Arnau i del Santa Maria tracten unes 40.000 persones de tota la província i de la Franja. El 30 per cent d’elles és per una patologia auditiva. Després de la sordesa per edat, els experts alerten de l’augment de les pèrdues auditives entre els joves d’entre 15 i 30 anys per l’excés de soroll. “Aquest tipus de pacient tindrà una pèrdua important quan tinguin entre 40 o 50 anys i és un dels problemes a tractar”, adverteixen.“

Dades

  • 40.000 PACIENTS. Persones que acudeixen als serveis d’otorinolaringologia de l’Arnau i del Santa Maria al cap de l’any, de Lleida i de la Franja. 
  • 30% PROBLEMES AUDITIUS. Les consultes més comunes són les sordeses a causa de l’edat, els nens per otitis mal curades i les malalties familiars. 
  • 5% ACÚFENS. El tinnitus (so percebut sense una font exterior com a origen) afecta de forma persistent el 5% de la població mundial. 
  • 80 DECIBELS. És el nivell de soroll que es considera tòxic per a l’oïda i pot provocar un traumatisme acústic. L’aconsellable és 30 db.
Els traumatismes acústics per excés de soroll són una de les causes dels acúfens entre els joves.

Els traumatismes acústics per excés de soroll són una de les causes dels acúfens entre els joves.ITMAR FABREGAT

tracking