SEGRE

TRADICIONS DOLÇOS

La mona manté els seus adeptes

Els gremis de Forners i Pastissers es mostren optimistes i esperen que les vendes siguin similars || La previsió és despatxar 180.000 unitats a Lleida i que el preu torni a oscil·lar de 20 a 30 € el quilo

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La campanya de mones per a aquesta Setmana Santa apunta maneres a les comarques lleidatanes. Tant des del Gremi de Forners de les Terres de Lleida com del de Pastissers confien que les vendes d’aquests tradicionals dolços es mantinguin i això, en temps de crisi, asseguren que és bo. “Es presenta fantàstica per l’alegria amb què ve la gent a fer els encàrrecs. Esperem que a la província es venguin unes 180.000 unitats”, va apuntar Pilar Marqués, presidenta del Gremi de Forners. “Les previsions són bones. Esperem que vagi igual que l’any passat o fins i tot podria augmentar una miqueta”, va assegurar Jordi Tarragó, president del Gremi de Pastissers. A això ajudarà que els preus es mantindran estables un any més, oscil·lant entre els 20 i els 30 euros per quilo, i que els forners sortejaran entre els clients caps de setmana a la muntanya. Al contrari, tots dos gremis coincideixen a assenyalar que cada vegada els compradors opten per mones de mida més petita. “La gent no deixa aquesta tradició, però les demana més petites per una qüestió econòmica i també per salut”, va reconèixer Marqués, que ahir va organitzar un taller de mones entre clients per elaborar 150 racions d’aquests dolços que es repartiran en un menjador social. “Les famílies acaben reunint moltes mones en una casa i per això no volen que siguin grans”, va apuntar Tarragó.

Pel que fa a figures de xocolate en continua havent per a tots els gustos, però les que fan referència al Barça, Peppa Pig o la Patrulla Canina continuen triomfant. El mateix que les de nata, que representen la meitat dels encàrrecs, mentre que el 40 per cent les prefereix de fruita i el 10 per cent restant d’altres gustos com la mantega o el xocolate. En el que no hi ha discussió possible, asseguren Forners i Pastissers, és en la qualitat del seu producte davant la gran majoria d’aquests dolços que es venen a les grans superfícies.

Els Armats dels Dolors que custodien la Verge durant la processó del Diumenge de Rams portaran, aquest any, vestuari nou. Es tracta d’una de les novetats que presenta la Congregació de Nostra Senyora dels Dolors de Lleida, que està d’aniversari al complir els tres-cents anys de vida.

“Hem preparat diverses novetats per celebrar-ho”, va explicar ahir Ramón Cavero, membre de l’entitat, que va dir que “malgrat que les obres no s’han acabat, l’oratori acollirà aquest any tots els actes programats”.

Entre altres activitats i accions amb motiu del tricentenari, com un sorteig de la Loteria Nacional dedicat a la congregació el dia pròxim 19 de maig (l’endemà de la data fundacional), la congregació també prepararà una nova corona per a la Verge, “que encara estan acabant i que ha estat finançada amb les aportacions particulars”.

La processó del Diumenge de Rams d’enguany espera la participació d’unes 2.000 persones i sortirà a les 19.30 hores des de l’oratori del carrer de Cavallers. La desfilada comptarà amb la participació de dotze passos i tindrà una durada d’unes dos hores. El recorregut passarà pels carrers de Sant Antoni, República del Paraguai, avinguda de Catalunya i Blondel.

El Gremi de Forners va acollir ahir un taller d’elaboració de mones per repartir-les en un menjador social de la ciutat.

El Gremi de Forners va acollir ahir un taller d’elaboració de mones per repartir-les en un menjador social de la ciutat.R.RÍOS

El Gremi de Forners va acollir ahir un taller d’elaboració de mones per repartir-les en un menjador social de la ciutat.

El Gremi de Forners va acollir ahir un taller d’elaboració de mones per repartir-les en un menjador social de la ciutat.R.RÍOS

tracking