SEGRE

SALUT ALIMENTACIÓ

Snacks sí, però més saludables

Salut recomana als hospitals i centres sanitaris apostar per una alimentació saludable || Suggereix canviar els productes de les màquines expenedores per promoure bons hàbits

289721_1.jpg

289721_1.jpgITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Anar a un hospital i trobar-hi cartells que promouen l’alimentació saludable no és res extraordinari. Com tampoc ho és trobar màquines expenedores amb productes de brioixeria industrial o snacks processats que, segons el departament de Salut de la Generalitat, no “ofereixen un missatge coherent amb els centres sanitaris”. Per aquesta raó, el director de CatSalut i el secretari de Salut Pública, David Elvira i Joan Guix, van enviar ahir una carta a tots els equips directius d’aquests hospitals en què recomanen “prioritzar la fruita, les amanides i el menjar integral” a les màquines expenedores que hi ha en aquests recintes. Amb la missiva, que porta per títol Recomanacions d’aliments i de begudes per a màquines expenedores (MEAB) en centres sanitaris, Salut pretén que els centres siguin conscients d’aquesta “incoherència” a l’hora de contractar el contingut d’aquests punts automàtics de venda, que poden arribar a ser una font d’alimentació més o menys habitual per als treballadors dels centres i els acompanyants i familiars de pacients que acudeixen a aquest servei per matar el cuquet.

Així, entre les recomanacions que ofereixen, s’apunta a prioritzar la fruita (fresca, envasada, trossejada o dessecada), els bastonets, els entrepans de pa integral i les amanides envasades. Pel que fa a les begudes, proposen donar prioritat a l’aigua, la llet, el cafè i les infusions que no portin sucres afegits. Fins ara, a les màquines expenedores el més habitual és trobar patates fregides, galetes, brioixeria, xocolatines, llaminadures i altres aliments amb sucre afegit com iogurts líquids, purés de fruita, batuts o refrescos, precisament els mateixos que el document especifica com a “productes que no haurien d’estar a la venda en aquestes màquines”.

RECOMANACIONS

  • Fruita. Fresca, trossejada, seca (nous, ametlles, avellanes, preferentment ni fregides ni salades), dessecada. 
  • Aliment integral. Entrepà, bastonets, sandvitxos, coqueta d’arròs o panís. 
  • Amanides. Amanides envasades. Aigua. Ha de ser la beguda de preferència al llarg del dia. 
  • Llet, cafè, te. També infusions, així com iogurts sense sucres afegits i begudes refrescants sense sucre.
  • Sucs. De tomata, pastanaga i altres hortalisses. Fruita cent per cent natural sense sucres afegits.
tracking