SEGRE

La NASA es prepara per explorar l’interior de Mart

Logotip de la NASA

Logotip de la NASAEFE/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Agència d’Aeronàutica i l’Espai d’EUA (NASA), a poc més de trenta dies del llançament d'InSight, ultima els detalls d’aquesta missió destinada a explorar l’interior de Mart per conèixer més sobre l’origen de la Terra.

A partir del proper 5 de maig, la NASA podrà enviar un vehicle robòtic que té com a objecte conèixer l’interior del planeta roig, així com altres condicions del mateix, a fi de descobrir més sobre com es va formar aquest.

"L’objectiu no és cap altre que conèixer més sobre el naixement de la Terra, i ho fem des de Mart, encara que pot sonar estrany", ha explicat avui durant una roda de premsa Bruce Banerdt, investigador principal de la missió, que va dir que aquesta suposa el compliment dels somnis acumulats durant els últims quaranta anys.

L’expert va incidir que en conèixer el nucli de Mart els científics podran saber més sobre com ha evolucionat el planeta, les seues capes i el propi cor del mateix, la qual cosa els permetrà realitzar extrapolacions per comprendre la formació de la Terra.

Tot això tractaran d’aconseguir-ho mitjançant un robot en el qual s’inclou un monitor de sismes i un petit "torpede" que anirà penetrant a la superfície fins assolir els cinc metres de profunditat, el que possibilitaria mesurar la temperatura interna marciana per primera vegada en la història, segons van destacar.

D’aquesta manera, InSight combinarà la informació sobre els fluxos de calor amb altres dades obtingudes al lloc per revelar com l’energia implica determinats canvis a la superfície.

Sobre la protecció necessària per al dispositiu davant dels bruscos canvis de temperatura, Banerdt va subratllar que "no només has de tenir l’aparell, sinó que has de protegir-lo", la qual cosa els ha portat a generar un sistema amb múltiples capes: "És com una nina russa", va fer broma.

Mart no és una destinació fàcil per a les missions espacials, ja que tan sols el 40 % de les que es programen tenen èxit.

Els contratemps també han afectat a InSight, el llançament inicial del qual es preveia el 2016, però va haver de ser retardat a maig de 2018.

L’explicació rau en que és el moment en què ambdós cossos s’alinearan de nou, ja que Mart es troba a més distància del Sol que la Terra i el seu moviment orbital és més llarg, per la qual cosa els planetes blau i roig tarden 26 mesos a tornar a alinear-se.

El llançament podrà realitzar-se a partir del 5 de maig, però tindrà fins el 8 de juny per efectuar-se en cas que les condicions no siguin les òptimes, i no arribarà al planeta roig fins el 26 de novembre.

La missió, que durarà gairebé dos anys i que recorrerà 485 milions de quilòmetres fins Mart, està finançada i coordinada majoritàriament pels EUA, però també han participat diferents països europeus: Alemanya i França, sobretot, encara que també altres com Espanya.

L’aportació espanyola és una estació ambiental (REMS, per les seues sigles en anglès) dotada de sensors meteorològics per a l’entorn marcià que anirà acoblada al InSight.

En total, els Estats Units invertiran 813 milions de dòlars, mentre que entre Alemanya i França sumaran al voltant de 180 milions en les investigacions del projecte.

tracking