SEGRE

HISTÒRIA ANIVERSARI

El món encara recorda el Titanic

Es compleixen 106 anys de la tragèdia del transatlàntic, en què van perdre la vida més de 1.500 persones || Surten a subhasta les medalles de David Blair, protagonista en la història del vaixell

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Més d’un segle després que la tragèdia del Titanic, també conegut com el vaixell dels somnis, acabés amb la vida de 1.500 persones, el món segueix recordant-ne la història i busca noves pistes i causes per aclarir cada detall. Així, just 106 anys després de la tragèdia, que es va produir el 14 d’abril, el mes passat van sortir a subhasta a Anglaterra les medalles d’un dels homes que van canviar la història del Titanic, David Blair. Blair, que va morir el 1955 a l’edat de 80 anys, va ser un marine que havia de ser segon oficial de la tripulació del transatlàntic i que, per una distracció, hauria pogut ser una peça clau en aquesta tragèdia. I és que la White Star Line, propietària del vaixell, va decidir substituir Blair un dia abans del viatge per un home amb més experiència que ell. Aquest canvi va provocar que a l’últim moment abans de salpar, Blair oblidés entregar-li al nou segon oficial la clau de l’armari que contenia els binoculars de gran abast.

Una distracció que, segons el testimoni i supervivent Fred Fleed, hauria provocat que els guaites no en disposessin per detectar l’iceberg amb “prou temps com per haver-lo evitat”, va dir. El Titanic, amb sortida des de Southampton (Anglaterra) i destinació a Nova York, va salpar a les 12.15 h del 10 d’abril. Després de tres dies de viatge i dos parades a França i a Irlanda, el vaixell va fer cap a Nova York, però a les 23.40 h del 14 d’abril, el transatlàntic va xocar contra un iceberg. En menys de dos hores, l’impacte va provocar l’enfonsament, que es va produir a prop de les 02.20 h del 15 d’abril i va convertir el Titanic en una de les majors tragèdies marítimes bèl·liques.

tracking