SEGRE

COMUNICACIÓ JORNADA

“El periodista ha de ser honest”

Els reporters Xavier Giró, Rosa Maria Calaf i Ramón Lobo participen en una taula redona sobre el periodisme de guerra || En el marc del IV Simposi sobre Llibertat de Premsa a la UdL

Els periodistes Xavier Giró, Rosa Maria Calaf i Ramón Lobo, ahir abans de participar en el simposi sobre la llibertat de premsa a la UdL.

Els periodistes Xavier Giró, Rosa Maria Calaf i Ramón Lobo, ahir abans de participar en el simposi sobre la llibertat de premsa a la UdL.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Parlar d’objectivitat en el periodisme és una quimera. No ho és reclamar que el periodista sigui honest amb els seguidors perquè aquests creïn una opinió a través de la història que se’ls explica. Aquesta va ser una de les màximes que van concloure ahir els periodistes Xavier Giró, Rosa Maria Calaf i Ramón Lobo al participar en una taula redona sobre la responsabilitat del periodisme en els conflictes bèl·lics en el marc del IV Simposi sobre Llibertat de Premsa organitzat pel Col·legi de Periodistes i la UdL. Coincidint amb la celebració ahir del Dia Mundial de la Llibertat de Premsa, Rosa Maria Calaf (excorresponsal de TVE) va assenyalar que sembla mentida que avui dia aquest concepte no estigui consolidat i va celebrar simposis com el de Lleida per “mirar-nos a la cara” en el món periodístic.

Per la seua part, Ramón Lobo (corresponsal de guerra en diferents conflictes) va defensar que el periodista ha d’oferir un producte “útil, honest i que tingui credibilitat” i que cal “implicar-se en les històries” i “contar-les a través de les persones que pateixen” per donar tota la informació al públic i que aquest es creu les seues pròpies conviccions. D’altra banda, Xavier Giró, periodista i professor a la Universitat Autònoma de Barcelona, va considerar que el reporter té un paper fonamental en el fet que “la seua manera de contar un conflicte pot interferir en ell” i va defensar que els mitjans canvien el món en el moment en què ho expliquen. Els tres van constatar que el periodista cada vegada és més multimèdia, amb diferents formats en una mateixa notícia, però que cal aprendre a explicar també el que no se sap. En la jornada d’ahir, es van celebrar debats sobre el periodisme davant de la diversitat i les víctimes.

Ramón Lobo

periodista

Hi ha llibertat de premsa a Espanya?

Sempre ha estat en problemes perquè el que els poders volen és controlar el que se’n diu. Però ara s’estan trencant una sèrie de normes democràtiques, amb una onada que està afectant la llibertat d’expressió i que a Espanya és prou evident.

I si parlem dels delictes d’odi...

Està en augment aquest tipus de persecució d’opinions, que en molts casos no volen ofendre ningú. Poden ser maleducades però no és necessari que siguin castigades amb la presó.

El periodista manipula o el manipulen?

Ens manipulen i ens deixem manipular perquè és més còmode seguir el corrent que lluitar-hi en contra. Però hem de defensar el nostre petit xiringuito d’honestedat.

Considera que hi ha futur en el periodisme?

Sí, molt. Les xarxes socials i internet poden ser una oportunitat per recuperar el control del periodisme. Però sense tenir amics i sent transparents amb els lectors perquè ells creïn, amb la nostra informació, la seua opinió.

Premi per a la mexicana Alma Guillermoprieto La periodista, professora i escriptora mexicana Alma Estela Guillermo Prieto, coneguda com Alma Guillermoprieto, va ser guardonada ahir amb el Premi Princesa d’Astúries de Comunicació i Humanitats de 2018. Ha escrit, entre altres temes, sobre Sender Lluminós al Perú, el terrorisme d’Estat a l’Argentina i la guerra de la droga a Colòmbia i a Mèxic.

tracking