SEGRE

ALPINISME

Un escalador xinès de 70 anys amputat d'ambdues cames corona l'Everest

Va pujar acompanyat de tres xerpes

Un escalador xinès de 70 anys amputat d'ambdues cames corona l'Everest

Un escalador xinès de 70 anys amputat d'ambdues cames corona l'EverestEFE/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un escalador xinès de 70 anys que van perdre ambdues cames a causa d’un limfoma el 1996 va aconseguir aquest dilluns escalar la muntanya Everest, convertint-se en el primer doble amputat dels membres inferiors que aconsegueix fer-ho des del costat nepalès.

"Xia Boyu va arribar al cim a 8.848 metres a les 8.40, hora local (7.55 GMT)", va dir a Efe des del camp base del Everest Gyanendra Shrestha, funcionari del Ministeri de Turisme, que va precisar que aquest era el cinquè intent de l’escalador.

Segons la font, el xinès va pujar acompanyat de tres xerpes i per evitar problemes d’última hora va realitzar l’últim tram de l’ascens des d’un balcó situat a 8.440 i no des del camp IV, a 7.950 metres, on normalment es fa l’última nit.

El muntanyenc xinès és el primer doble amputat de les cames que aconsegueix escalar des del costat nepalès, però el 2006 el neozelandès Mark Inglis va aconseguir coronar el sostre del món pel costat xinès.

Xia va perdre ambdós peus a causa de congelació severa durant un intent d’escalada del pic més alt del món el 1975 i, posteriorment, el 1996, li van ser amputades les parts inferiors de les dos cames per un limfoma.

L’escalador ja va intentar pujar a l’Everest el 2014, quan una allau va matar 16 xerpes i va paralitzar els ascensos, i el 2015, quan va passar el mateix a causa del terratrèmol que va causar prop de 9.000 morts al país, una vintena d’ells en aquesta muntanya.

El seu últim intent, també frustrat a causa del mal temps, va ser el 2016.

La pujada es produeix a més enmig d’una controvèrsia sobre la possibilitat que els amputats puguin pujar o no l’Everest.

El passat 28 de desembre, el Govern de Kàtmandu va decidir prohibir als dobles amputats i als discapacitats escalar l’Everest, al·legant que calia reduir els accidents i morts.

Tres mesos després, el Tribunal Suprem del país va decidir deixar en suspens l’ordre governamental mentre examina el fons de la qüestió, pel que Xia es va convertir en el primer doble amputat en obtenir el permís d’escalada després de la revocació de la norma.

tracking