SEGRE

SALUT

Una dieta saludable podria prevenir fins un 40% el càncer de còlon

Una dieta saludable podria prevenir fins un 40% el càncer de còlon

Una dieta saludable podria prevenir fins un 40% el càncer de còlonEFE/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una alimentació saludable podria prevenir fins un 40% els tumors de còlon distal i entorn d’un 25% dels de recte, segons una nou estudi del Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa de Epidemiología Salud Pública (Ciberesp), de l’Institut de Salut Carles III (ISCIII).

L’estudi, publicat recentment a la revista científica 'European Journal of Nutrition, adverteix també que un baix consum de greixos combinat amb una alta ingesta de fruites, verdures i productes integrals no és suficient per prevenir el risc de desenvolupar aquests tumors.

Segons un comunicat del (ISCIII), la prevenció "eficient" del tumor passa per limitar el consum de lactis grassos, pans, arrossos i pastes blanques, embotits, carns processades, refrescos ensucrats, sucs, dolços, menjar preparat i salses en favor d’una dieta amb una alta presència de fruites senceres, verdures, llegums, fruita seca, peix i oli d’oliva.

La investigació del Ciberesp, en la que han participat 1.629 pacients amb càncer de colorectal i 3.509 persones sanes, ha incidit en la relació entre aquest tipus de tumor i tres patrons de dieta que "caracteritzen els hàbits alimentaris de la població espanyola".

En concret en el patró "Occidental" (que inclou als que consumeixen gran quantitat de productes lactis grassos, grans refinats, carn processada, begudes calòriques i dolces, entre d’altres); en el patró "Prudent" (els que consumeixen productes lactis baixos en greixos, grans integrals, fruites, verdures i sucs; i en el patró "Mediterrani" (elevat consum de peix, patates bullides, fruites senceres, verdures, llegums i oli d’oliva).

Les persones amb una alta adherència a l’"Occidental" van doblar el seu risc de desenvolupar un tumor al còlon distal i van presentar un 46 % més de risc de tenir un càncer de recte que els participants amb baixes adherències.

El patró "Prudent" no va mostrar cap efecte sobre el risc de càncer colorectal, en tant que una alta adherència a la "Mediterrània" es va associar amb una reducció del risc de càncer colorectal del voltant a un 30-40% per a totes les localitzacions (fins un 45% en el cas de les dones).

Aquest estudi forma part del projecte d’investigació MCC-Spain, que compta amb la col·laboració d’investigadors de 12 províncies pertanyents a diferents àrees del país, i és el quecompta amb més casos i controls per investigar la influència de factors ambientals -incloent la dieta- en l’origen de tumors freqüents.

Sobre l’estudi en concret, la directora científica del Ciberesp, Marina Pollán, assegura que cal tenir en compte que l’"efecte nociu" del patró occidental i el "protector" de la "Mediterrània" també s’ha observat per a tumors de mama, estómac i pròstata agressiu, en altres treballs dins del projecte MCC-Spain.

"Per tant, les recomanacions basades en aquests resultats servirien per reduir el risc dels tumors més freqüents en la nostra població", conclou la investigadora.

tracking