SEGRE

SANITAT CIÈNCIA

Molècules de carxofa contra la metàstasi cerebral

Investigadors catalans demostren l’eficàcia d’una nova teràpia || Busquen finançament per a estudis clínics

Els investigadors Joaquim Bosch i Javier Menéndez.

Els investigadors Joaquim Bosch i Javier Menéndez.ICO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un equip d’investigació en el qual han participat l’Institut Català d’Oncologia (ICO) i l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona ha demostrat l’eficàcia com a teràpia contra les metàstasis cerebrals de la silibinina, una molècula que s’extreu de llavors del card marià i la carxofa. Després de set anys d’investigació i de provar el medicament amb 18 pacients, han demostrat que redueix el tumor i, en un 20 per cent de casos, desapareix. La majoria de pacients estaven en fase terminal per un tumor de pulmó amb metàstasi al cervell.

Joaquim Bosch, de l’ICO, va explicar a TV3 que “als dos primers pacients no els donaven més d’un mes de vida i al final van viure més de vint mesos. I tenim un tercer individu que estava en fase pal·liativa i ja fa dos anys i mig que evoluciona favorablement”.

Els investigadors busquen finançament per efectuar estudis clínics, que costen 700.000 euros, però els laboratoris no ho veuen rendible.

“La inversió que suposa tot el desenvolupament clínic no compensa el benefici que pot obtenir la indústria per aquest producte. Però és una molècula molt interessant perquè obre una esperança a un grup de pacients per al qual no tenim gaires opcions de tractament.” Ara per ara, els pacients prenen un medicament amb silibinina que es comercialitza com a suplement nutricional per a persones amb el fetge gras.

tracking