SEGRE

TRADICIONS FESTES

Falles a Durro i Senet per obrir les festes del foc

Avui a la Pobla les dones seran fallaires per primera vegada

Descens de les falles infantils ahir a la nit a Durro, a l’Alta Ribagorça.

Descens de les falles infantils ahir a la nit a Durro, a l’Alta Ribagorça.TXAUME BONET

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Pirineu va donar ahir el tret de sortida a una nova temporada de les festes del foc, un ritual col·lectiu d’arrels mil·lenàries que arribarà al seu punt àlgid la nit de Sant Joan.

Les primeres falles van descendir ahir a la nit a Durro i Senet, a l’Alta Ribagorça. En tots dos casos, van ser els nens els que van obrir la festa abans de donar el relleu als adults.

Avui serà el torn de la Pobla de Segur que, coincidint amb la festivitat de la Mare de Déu de la Ribera, farà història en aquesta tradicional festa amb la participació per primera vegada de dones com a fallaires.

Almenys nou dones han comunicat la seua voluntat de participar en una festa que serà ja paritària a tot el Pirineu i que el 2018 compleix el tercer aniversari de la declaració de la Unesco com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

La temporada de falles, que culminarà el proper 21 de juliol a Llesp, compta aquest any amb diverses novetats. D’un costat, la senyalització dels camins que porten al lloc des d’on es baixen les falles per poder visitar-los durant tot l’any. A més, Boí i Vilaller (que també ha fet un carnet de fallaire) inauguren monuments en reconeixement a la festa.

El reconeixement de la Unesco inclou 63 localitats de Catalunya, Aragó, Andorra i Occitània.

tracking