SEGRE

GUIA

Falles històriques a la Pobla

Per primera vegada nou dones participen com a fallaires a la localitat del Jussà || La festa del foc arribarà al seu punt àlgid dissabte vinent, vigília de Sant Joan

Dos joves de la Pobla de Segur formaven parella i pubilla.

Dos joves de la Pobla de Segur formaven parella i pubilla.Segre Tàrega

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

I les fallaires van convertir les festes del foc en una celebració per la igualtat. Això és el que es va viure ahir a la nit en la tradicional baixada de falles de la Pobla de Segur, coincidint amb la festivitat de la Mare de Déu de la Ribera i en què, per primera vegada en la seua història, nou joves van participar com a fallaires. D’aquesta forma la festa evoluciona i es converteix en paritària a tot el Pirineu. La Pobla de Segur, al Pallars Jussà, va ser la tercera localitat lleidatana al calendari de les festes del foc, que van obrir dissabte Senet i Durro, a l’Alta Ribagorça. Nervis i emoció eren els sentiments que es respiraven entre els participants en aquesta tradició ancestral, conscients també que serien el centre d’atenció.

Aquest canvi en la història de les falles, que compleix el seu tercer any com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco, va ser possible gràcies a la iniciativa de dos joves que van sol·licitar a l’assemblea de l’associació de fallaires poder participar en la baixada i no només com a pubilles. L’assemblea va acceptar aquest canvi, mantenint el vestuari tradicional. D’aquesta forma, es va poder veure dones com a fallaires i com a pubilles, compartint el camí de tornada a la localitat amb la falla ja encesa. La festa va continuar amb música i ball, coincidint amb el programa de festa major de la Pobla. En la celebració va ser present la consellera de Justícia, Ester Capella, mentre que alguns fallaires portaven llaços grocs per reclamar la llibertat dels presos polítics.

Per primer cop, tots els municipis fallaires tindran una festa paritària aquest estiu

La nit va culminar amb l’ofrena a la Mare de Déu de la Ribera a l’església parroquial i el ball de sardana. Com a colofó, la plaça de l’ajuntament va acollir el ball de festa major amb el grup Bossanova.

D’aquesta forma, Durro, Senet i la Pobla de Segur han obert les festes del foc d’aquest any i que arribaran al seu punt àlgid dissabte vinent, a la revetlla de Sant Joan, amb la baixada de falles en vuit localitats del Pirineu: Alins, Arties, Boí, Casós, Isil, Les, el Pont de Suert i Vilaller. Les festes congreguen milers de visitants, entre turistes i veïns, que volen disfrutar de primera mà d’una de les festes més importants i antigues de la província. L’edició d’aquest any es tancarà el proper 21 de juliol a Llesp.

tracking