SEGRE

POBRESA ENQUESTA

El 30% de les famílies, sense vacances

Un terç de llars catalanes no pot permetre’s anar-se’n una setmana i un percentatge similar no pot assumir despeses imprevistes || El risc de pobresa puja i arriba al 20 per cent de la població

Imatge presa ahir del Centre Obert d’Arrels, que atén persones sense llar.

Imatge presa ahir del Centre Obert d’Arrels, que atén persones sense llar.LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El 30,1% de les famílies de Catalunya no pot permetre’s anar de vacances fora de casa ni tan sols una setmana a l’any per les dificultats econòmiques que es viuen a la llar. Aquesta és una de les conclusions que es desprèn de l’Enquesta de Condicions de Vida publicada ahir per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), segons la qual una de cada tres famílies catalanes no pot fer res davant una despesa imprevista i un 6,6% té retards en els pagaments relacionats amb l’habitatge principal. A més, un percentatge similar (i que ha descendit, ja que des del 2013 s’havia situat en el 12%) assegura que té moltes dificultats per poder arribar a final de mes. I això malgrat que el 60% de les llars catalanes estan rebent actualment algun tipus de prestació social, la qual cosa representa nou dècimes més que el 2016.

Encara que totes aquestes xifres es troben per sota de la mitjana estatal i no situen Catalunya entre les comunitats amb dificultats econòmiques més grans a les llars, les províncies catalanes sí que van constatar l’any passat un augment del risc de pobresa, a diferència del que va passar en el conjunt d’Espanya, on el percentatge de població en aquesta situació es va situar el 2017 en el 21,6% davant el 22,3% de l’any anterior. En canvi, a Catalunya, aquest indicador va assolir l’any passat el vint per cent de les famílies, vuit dècimes més que el 2016, segons va informar també ahir l’Idescat, l’institut català d’estadística. La població més afectada per aquest increment és la de menys de 16 anys, amb una taxa del 28,5%, 4,5 punts més que l’any anterior. A més, per gèneres, el risc de pobresa té més incidència entre les dones (amb un índex del 20,7%) que en els homes (als quals afecta en un 19,3%). A Catalunya, el llindar que determina si una persona està en risc de pobresa se situa en 10.097 euros per persona que viu sola (en el conjunt de l’Estat és de 8.522 euros, amb la qual cosa resultaria una taxa del 15%).

Malgrat això, el 2016 els ingressos mitjans nets anuals dels catalans van pujar per quart any, encara que en menor intensitat. Van assolir 31.411 euros per llar i 12.712 per persona, un 0,2% i un 0,4% més.

Arrels atén més persones sense llar i cada vegada més joves La Fundació Arrels-Sant Ignasi va alertar ahir de l’increment de la pobresa malgrat que les xifres macroeconòmiques mostrin una recuperació econòmica. Així ho posa de manifest la memòria de l’entitat de l’any passat, segons la qual van atendre un centenar més d’usuaris i beneficiaris (1.395 i 4.127, respectivament). A més, també es va incrementar la xifra de persones sense llar ateses, amb 708 l’any passat, davant les 626 de l’any 2016. “Hem detectat que cada vegada hi ha persones més joves al carrer i més dones i que tenen una vida més estructurada que els usuaris d’anys anteriors i sense addiccions, però que acaben en aquesta situació perquè el seu entorn ja no pot ajudar-los més”, explica en aquest sentit Rosa Majoral, directora de la Fundació Arrels. L’any passat també van atendre més persones sense ingressos (1.009), més usuaris al Centre Obert (302) i es van repartir més bosses de menjar a La Botigueta (3.624).

tracking