SEGRE

SOLIDARITAT ESTIU

Els nens saharauis arriben a Lleida

Per primer any, l’associació Sàhara Ponent no hi col·labora per canvis en la coordinació de la iniciativa || Vacances en Pau porta avui 32 menors en una campanya que ja compleix 31 anys

Alguns dels nens que van participar l’any passat en la campanya a l’arribar a Barcelona.

Alguns dels nens que van participar l’any passat en la campanya a l’arribar a Barcelona.SÀHARA PONENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Lleida rep avui els 32 nens saharauis d’entre 9 i 12 anys que participen en la campanya Vacances en Pau, organitzada per la delegació del Front Polisario a Catalunya, per passar l’estiu amb famílies d’acollida a Catalunya. Dos d’ells van arribar dissabte i la resta ho fa avui en un vol des d’Algèria a Barcelona. Del total de 34 nens que hi participen aquest any a Ponent, catorze s’han inscrit per primera vegada al programa i vint són repetidors. Pel que fa a les trenta famílies que acullen, onze són noves i les altres dinou repeteixen.

Per primera vegada des de la fundació el 2006, Sàhara Ponent no participa en aquesta edició de la campanya per discrepàncies amb els canvis en la coordinació del projecte a Catalunya. Al seu lloc, l’ONG Acció Solidària amb el Sàhara - Vilanova i la Geltrú és l’encarregada de gestionar el projecte als municipis catalans. Sàhara Ponent desconeix si tornarà a participar en el programa Vacances en Pau en les pròximes edicions. Una altra novetat d’aquest any és la distribució territorial de les famílies, que es divideixen en cinc zones a Lleida: Alt Pirineu, Ponent Est (Segarra, Urgell, Solsonès), Segrià (Lleida capital i resta de la comarca), Ponent Central (Pla Urgell, les Garrigues) i la Noguera.

Aquest any, les famílies de Lleida i província s’han distribuït en un total de cinc zones territorials noves

Els petits arriben a Espanya per evitar les dures condicions ambientals de les seues llars, els campaments de refugiats a Tindouf (Algèria), on s’assoleixen els 50 graus de temperatura. Durant l’acollida, les famílies catalanes també els faciliten revisions i tractaments mèdics i una dieta equilibrada, més variada de la que reben al seu lloc d’origen. “Això no implica que els nens provinguin de famílies desestructurades o conflictives. Al contrari, senten molt amor per elles i tornen a casa amb ganes d’explicar el que han viscut als seus pares i germans”, segons explica Susana Sanahujes, coordinadora d’Acció Solidària amb el Sàhara.

Malgrat que l’edat límit d’acollida són els 12 anys, a Lleida arriben aquest 2018 tres nens que sobrepassen aquesta xifra en només uns mesos perquè necessiten tractaments mèdics. Tots els menors inscrits a Vacances en Pau participaran en activitats organitzades als diferents municipis on resideixen durant l’estiu. La tornada a la localitat de Tindouf serà el diumenge 2 de setembre.

Vacances en Pau inclou activitats familiars de lleure i una manifestació El pròxim 22 de juliol, Acció Solidària amb el Sàhara organitza una concentració al matí a la plaça Sant Jaume de Barcelona per sol·licitar suport de la institució amb el poble saharaui. Després d’aquesta manifestació, l’ONG prepara una festa a Sabadell (Parc Central del Vallès) amb activitats culturals i de lleure per a les famílies. L’ONG també gestiona les quedades per a nens i famílies que comparteixen zona de residència. Aquestes cites tenen lloc el primer mes d’acollida i es planegen amb l’objectiu de fomentar la convivència i detectar possibles problemes d’adaptació dels menors a les diverses cases d’acollida.

tracking