SEGRE

HISTÒRIA INVESTIGACIÓ

Descobrint el Gebut iber

La UdL ha finalitzat la segona fase d’excavacions en un enclavament històric de Soses || Una figura de terracota i un motllo de joieria, entre les troballes

Arqueòlegs treballaven ahir al jaciment del poblat de Gebut, datat entre els segles III i I aC.

Arqueòlegs treballaven ahir al jaciment del poblat de Gebut, datat entre els segles III i I aC.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El grup d’investigació prehistòrica de la Universitat de Lleida, format per una vintena d’estudiants i professors, ha finalitzat recentment la segona fase d’excavació del poblat iber de Gebut, a Soses, en què s’han trobat una figura femenina de terracota, un motllo de joieria i un ham de pesca. Es tracta d’objectes que demostren la intensa activitat a la zona entre els segles III i I aC, així com la seua importància dins de la xarxa d’enclavaments ibers en la ruta del Segre. Els arqueòlegs també han descobert un nou tram de muralla de quatre metres de gruix que correspondria a una etapa d’ampliació de l’assentament.

Una vintena d’arqueòlegs, encapçalats pel professor Joan López, han excavat una nova sala annexa que estaria dedicada a la producció de vi. “Fins que arribin els resultats del laboratori n’ignorem la funcionalitat però, en qualsevol cas, confirma el caràcter industrial d’aquest barri, la cronologia del qual se situa a la segona meitat del segle III abans de Crist”, va explicar López. “La dimensió i complexitat que estem trobant en aquest enclavament supera les nostres expectatives inicials”, va afegir. Per la seua part, el director dels serveis territorials de Cultura a Lleida, Josep Borrell, va destacar que es tracta d’un “jaciment emblemàtic per al Baix Segre”, i confia que aquest projecte “s’incorpori als plans quadriennals d’investigació de la Generalitat de Catalunya”. L’alcalde de Soses, Isidre Mesalles, espera que Gebut sigui visitable l’any que ve. Per la seua banda, entre les iniciatives més immediates hi ha la millora dels accessos i la creació d’un circuit intern amb plafons explicatius.

Arqueòlegs treballaven ahir al jaciment del poblat de Gebut, datat entre els segles III i I aC.

Arqueòlegs treballaven ahir al jaciment del poblat de Gebut, datat entre els segles III i I aC.AMADO FORROLLA

tracking