SEGRE

SALUT ESTUDI

Sífilis i gonorrea es disparen

Ponent va detectar el 2016 més de 80 casos entre les dos malalties de transmissió sexual || Salut demana precaució a l’estiu per evitar un repunt més alt

Imatge d’arxiu d’una prova per detectar aquestes patologies.

Imatge d’arxiu d’una prova per detectar aquestes patologies.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La sífilis i la gonorrea, dos de les malalties de transmissió sexual més freqüents, van experimentar el 2016 un important increment del nombre de casos a les comarques lleidatanes. Segons dades del Butlletí Epidemiològic de Catalunya, aquell any es van registrar a la província 42 nous contagis de sífilis, davant els cinc de l’any anterior (vuit vegades més). Encara que en menor mesura, també van augmentar els casos de gonorrea, que van passar de 17 a 44 (la qual cosa suposa més del doble) i els del VIH, de 18 a 20. En canvi, els de clamídia es van reduir un 44%, ja que el 2016 es van comptabilitzar 19 contagis mentre que un any abans van ser 34.

Per contra al que ha ocorregut a les comarques lleidatanes, a Catalunya, durant els dos últims anys, ha estat la clamídia la malaltia de transmissió sexual més diagnosticada, amb un increment relatiu del 400%, seguida de la gonorrea (un 182% més) i la sífilis (un 36%). A més, l’any passat es van detectar també casos de berrugues i herpes genitals.

Davant del repunt de les malalties de transmissió sexual, que en el conjunt de Catalunya ascendeix a un 56 per cent més de contagis en els dos últims anys, l’Institut Català de la Salut va remarcar ahir la necessitat d’adoptar mesures preventives, especialment durant l’estiu, quan solen produir-se més situacions de risc que provoquen un augment dels casos detectats durant els mesos de tardor i hivern. Així, la responsable de l’ICS en l’àmbit d’aquestes patologies, Mireia Alberny, va recordar que és en les vacances d’estiu quan s’incrementen els contagis per situacions com els viatges de turisme sexual o les relacions ocasionals amb persones desconegudes en les quals hi ha una menor utilització de mètodes barrera com el preservatiu. Per això, des de Salut recomanen consultar amb els professionals si s’han fet pràctiques de risc o apareixen símptomes, ja que és primordial rebre un tractament al més aviat possible.

Al costat d’aquest increment real de la incidència de les malalties de transmissió sexual, des de l’ICS també creuen que l’augment de casos es deu en part a una major conscienciació i coneixement dels professionals sanitaris sobre aquestes infeccions, així com a la millora de les tècniques diagnòstiques de laboratori i dels registres estadístics d’aquestes patologies.

tracking