SEGRE

TEATRE HISTÒRIA

Sant Ermengol pren vida

El claustre de la catedral de Santa Maria d’Urgell de la Seu es va vestir ahir de gala en la primera de les cinc representacions del ‘Retaule’ || Una obra en què participa un centenar de persones

Una de les escenes del muntatge dedicat a sant Ermengol, que va ser bisbe de la Seu entre els anys 1010 i 1035.

Una de les escenes del muntatge dedicat a sant Ermengol, que va ser bisbe de la Seu entre els anys 1010 i 1035.C. SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El claustre de la catedral de Santa Maria d’Urgell de la Seu d’Urgell es va vestir ahir de gala a la primera de les cinc representacions d’aquest any del Retaule de Sant Ermengol. El centenar d’actors amateurs, attrezzo i tècnics de llum i so estan aquests dies a disposició del director artístic, Xavier Piguillem que, per segon any consecutiu, està al càrrec de l’espectacle medieval, que ja s’ha convertit en un dels referents culturals de la ciutat. Mostra d’això va ser el ple d’ahir, amb més de 160 persones, la qual cosa augura que l’organització complirà les expectatives, que són les d’igualar la xifra d’espectadors d’anys anteriors, entre 870 i 1.000, malgrat reduir aquest any el nombre de funcions a cinc en lloc de vuit.

Durant poc més d’una hora els espectadors, majoritàriament turistes, encara que també veïns, no perden l’oportunitat cada any de disfrutar d’alguna de les funcions. Es tracta d’un muntatge medieval en vers estructurat en quadres que narra la vida, obra i miracles de sant Ermengol, bisbe de la diòcesi entre els anys 1010 i 1035. Una representació que ja s’ha convertit en un espectacle de llum i color sobre el romànic del claustre i que evoca la història comtal i eclesiàstica del territori pirinenc.

Un muntatge que consta d’onze escenes i que es va començar a representar l’any 1957

Els actors van escenificar a la perfecció cada una de les onze escenes que conformen el Retaule en una edició que compleix 61 anys. La més nova, estrenada a l’edició del 2017, és la Batalla d’Albesa, que se suma a les més tradicionals del Mil·lenni, Expedició a Còrdova, la Consagració, la Canònica, Cortiuda, el Pagès Sec, Llumeneres, Seguici o Enterrament, el Miracle de la Pluja i el quadre final. Els assistents a les cinc funcions gaudiran de l’actuació en directe del Cant de la Sibil·la, de la mà de la soprano Laura de Castellet. S’ha de recordar que, amb l’objectiu d’arribar al públic més jove, el patronat ha organitzat un concurs fotogràfic. Els guanyadors seran escollits entre els que captin fotografies de l’espectacle i les pugin a les xarxes socials amb l’etiqueta #retauleermengol18. El premi és un sopar per a dos persones en un restaurant de la ciutat.El Retaule de Sant Ermengol va començar a representar-se l’any 1957. Després de gairebé vint anys de funcions, el patronat el va interrompre durant algun temps. Una va ser l’any 1975 i la segona, el 1995. El 2004 es va recuperar de nou i, des d’aleshores, es programa durant la primera quinzena d’agost.

Una de les escenes del muntatge dedicat a sant Ermengol, que va ser bisbe de la Seu entre els anys 1010 i 1035.

Una de les escenes del muntatge dedicat a sant Ermengol, que va ser bisbe de la Seu entre els anys 1010 i 1035.C. SANS

tracking