SEGRE

RELIGIÓ HISTÒRIA

Verdú publica un llibre sobre els seus rectors des de l'any 1184

Explica la història de vora seixanta sacerdots

El bisbe Novell va presidir la presentació del ‘Rectorologi de la parròquia de Verdú’.

El bisbe Novell va presidir la presentació del ‘Rectorologi de la parròquia de Verdú’.SEGRE TÀRREGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El castell de Verdú va acollir diumenge al migdia la presentació del Rectorologi de la parròquia de Verdú, projecte que va iniciar el sacerdot Ramon Roca amb l’historiador Francesc Rodríguez i que ha acabat el consistori. El llibre recull els 59 rectors que han passat per la parròquia de Santa Maria de Verdú des del 1184, amb Guillem de Montoliu, fins al 2016, amb Ramon Roca. Rodríguez va explicar que “es tracta d’un volum de 300 pàgines en el qual donem vida a tots aquests religiosos amb més de 150 imatges i amb un gran esforç de contextualització”.

L’historiador va indicar que “el llibre no només recull imatges de les actuacions que han portat a terme els diferents rectors sinó que també inclou fotos seues i documents”. Com a curiositat, Rodríguez va destacar que “el llibre posa al descobert una passió segons Sant Mateu de finals del segle XII, un text molt estrany en un context de frontera com era Verdú”. Aquest extens rectorologi ha estat possible gràcies a la documentació de l’Arxiu Parroquial de Verdú que, segons Rodríguez, “és l’arxiu parroquial més ric de tota la geografia catalana”.

L’acte de presentació va comptar amb el bisbe de Solsona, Xavier Novell. L’alcalde, Josep Mas, va dedicar unes paraules a Ramon Roca, que va ser rector de Verdú entre el 1969 i el 2016, quan va morir. El sacerdot va liderar la investigació però no va poder veure’l acabat. Després de la seua mort, l’ajuntament va recuperar una iniciativa que ara ha vist la llum en forma de llibre. La primera edició és de 300 exemplars i es pot adquirir a l’oficina de turisme per 20 euros.

tracking